Chicago aan de Schelde

Zo wordt [tag]Antwerpen[/tag] ook wel eens genoemd. Omwille van het véle [tag]geweld[/tag] en zo hier. Tot nu toe heb ik daar nog maar weinig van ondervonden. Sinds ik hier ben aangespoeld heb ik absoluut geen onveiligheidsgevoel. Wat de kanten waar ik kom en woon betreft valt dat reuzegoed mee. Vanochtend nog bedacht ik mij dat de binnenstad eigenlijk één groot dorp is met de postbode en de melkman. In de buurten waar ik kom en woon zie je dezer dagen met het mooie weer koppeltjes en mensen met kinderen of uitgelaten vriendengroepjes flanneren langs de straten. Zo zat ik gisteren nog op het terras van de Kapitein Zeppos samen met kameraad Vincent van spaghetti te genieten en mensen te kijken. Oké, bepaalde wijken, daar die laat je beter links liggen. Maar dat wéét je dan ook als je hier woont.

Vanmiddag was het echter flink raak. Kijk hier en daar maar eens. En zelfs de Eskimo’s zijn flink van hun thee geraakt. Je moet het maar durven: op de Grote Markt een [tag]riotgun[/tag] bovenhalen en doodleuk vrouwen en kinderen beginnen afknallen. Volgens .f was het een bedelende gek bij wie de stoppen waren doorgeslagen. Voel ik mij daardoor nu onveilig? Goh. Niet écht. Maar eens mens gaat er wel even van nadenken. Je stapt naar huis en achter de volgende hoek staat er een gek die je zomaar overhoop knalt. Op zo’n moment wordt het statistiek en kansberekening. Hoeveel kans is er dat zoiets voorvalt? Dat jij de volgende bent? Uiteindelijk niet zo héél veel. Waarom stappen mensen anders in vliegtuigen en boten? Omdat de kans dat er iets gebeurt eerder aan de lage kant ligt.

Moet ik mij onveilig voelen? De kans dat zo’n gek je pad kruist is uiteindelijk dan ook eerder miniem te noemen. En de ordediensten doen ook maar wat ze kunnen. Uiteindelijk zie ik hier een pak blauw op straat. Méér dan in Brugge eigenlijk. Ik laat mij dus alvast niet zomaar ontmoedigen.

Updeet: Naar het schijnt gaat het om moord met racistische motieven. De dader zou een skinhead met racistische inslag zijn en de slachtoffers zouden allemaal van allochtone komaf zijn. Hmpf. Hier gaan we weer…

Updeet 2: En het wordt alleen maar beter. Er is twijfel of de persoon in kwestie geen Goth was. In ieder geval kocht hij zijn wapen – geen riotgun maar een jachtgeweer – gewoon legaal vanmorgen. Gewoon om van achterover te vallen! Toen ik Bowling for Columbine zag was ik wat dankbaar dat je hier niet zomaar met een wapen uit een winkel kan stappen. Blijkbaar heb ik mij zwaar vergist. De acties om ‘ongwenste’ wapens te verzamelen zijn goed voor de mensen die geen slechte plannen hebben en van hun spullen af willen. Maar als je wel plannen hebt kan je hier blijkbaar zomaar ééntje kopen en meekrijgen. Dweilen met de kraan open heet dat. En dan durven bepaalde partijen zeggen dat het recht om wapens te bezitten en te gebruiken nog niet ver genoeg gaat. Hmpf!

8 replies

 • Proficiat, direct gelinkt op De Standaard Online bij het artikel!

 • Vind jij dat er hier veel blauw op straat is? Dan moet je eens in Leuven passeren ..
  Ik kan vergelijken (woon in Leuven/kot in A’pen), en we spreken hier over minstens het kwadraat flikken in Leuven. Om nog te zwijgen over de camera’s ..

  Alé, als ik hier loop heb ik de indruk dat ik kan doen wat ik wil – zeker qua verkeersregels enzo. En in Leuven heb ik om de haverklap een boete aan mijn been voor pakweg “op ’t voetpad rijden” ..

 • Toch spijtig dat ie zelf niet meer de kogel kan krijgen. Hoeveel zou therapie nog uitmaken in zo’n geval? ’t Is allemaal erg complex als je over dingen als dat begint na te denken.

 • Matthias

  11 mei 2006 at 11:43 pm

  Mja, Asfaltkonijn, toch vind ik wel dat ze vrij goed opvallen op straat. Niet dat er een flik op elke hoek van de straat staat, maar je ziet ze toch. Waar ik vandaag kom is dat toch niet het geval. Maar dan worden wij ook niet geconfronteerd met dergelijk geweld…

  …hoewel…

  Sinds dit weekend met die kloppartij aan De Kastelein ligt dat nu weer anders.

 • Wij hebben voldoende blauw in onze straten, wat we nodig hebben zijn OUDERS, die niet te laks zijn om te DURVEN opvoeden, die kinderen boven hun carrière plaatsen. Ook grootouders die ipv met hun luie krent (sorry voor het woordgebruik, maar ik ben echt boos) rond te lummelen of in zuiderse oorden te overwinteen, hun kinderen dienen bij te staan wanneer deze beiden buitenhuis werken, door te zorgen voor verantworde opvang. Wat wij nodig hebben zijn waakzame, sociale ogen en alerte burgers, klokkeluiders in eigen buurt bij gezinnen waar het fout loopt en zo nodig de juiste instanties informeren. Wat wij nodig hebben zijn opvoeders en herziening in het onderwijs. Schaf al die diverse godsdiensturen in de klassen af en vervang ze door efficiënte maatschappijleer.

 • het is wel mooi getimed. de verkiezingen staan voor de deur. wie heeft er baat bij? het au pair meisje, het kindje, of het ouders vn het 2 jarige kind? of het politieke partijen? oorzaak van de haat is bekend; Vl.Bl. weet wat er allemaal binnenkamers verteld wordt over niet vlamingen.
  vlaams belang zou eens moeten stoppen met stigmatisering van allochtonen dit geldt evengoed voor AEL en abu jah jah die een voedingsbodem is voor Vl.Bl. deze scenario’s hebben ze heel graag. om hun gelijk te halen.
  alle vlamingen en allochtonen zouden zouden eens heel goed moeten bezinnen naar de toekomst. willen de vlamingen plaats maken voor niet vlamingen en het belangrijkste is het wordt ook hoog tijd dat de allochtonen ook beseffen dat ze ook een inspanning moeten doen voor een betere smenleving .binnenkort zijn verkiezingen, wie wind zaait zal storm oogsten. dus denk goed na???

 • maar bedoel je dat VB hier voordeel uithaalt?? … racistische moorden, door mensen die sympathie tonen voor VB, is niet bepaald reclame voor hen toch …

  en ja, het was een goth, jammer genoeg circuleren ook in dat milieu dergelijke opvattingen, maar meestal uit een reactiegevoel omdat goths zo sterk geviseerd worden op straat, vooral door allochtonen. spijtige zaak … nu gaan mensen misschien weer meer mensen die zwart dragen viseren, iets wat ik zelf elke dag aan de lijve moet ondervinden.

 • aardling.com » Blog Archive » Racisme en geweld in Vlaanderen

Commentaar is gesloten