Over Matthias

Me myself and I Hallo! Ik ben Matthias Vandermaesen en je leest mijn persoonlijke weblog.

Ik ben geboren in Gent (1981) en getogen in Brugge. Vandaag woon ik met vriendin Marjan, plusdochter Louise en poezen Mabelle en Molly in Assebroek. Ik verdeel mijn tijd tussen mijn gezin, mijn vrienden, klimmen, lezen, leren, muziek, reizen en nog zoveel meer.

Digitale cultuur is mijn ding. Ik balanceer in het dagelijkse leven op het snijvlak tussen technologie en mens. Ik ontwerp en schrijf code, verdiep me in complexe informatiesystemen, maar evenzeer reflecteer ik graag over het hoe en waarom van de digitale (r)evolutie. Ik ben advocaat voor een Open Web waar informatie, kennis en meningen vrij kunnen worden uitgewisseld.

Deze blog

Ik begon met bloggen omtrent 2002. Het was toen niet bewust mijn bedoeling om een lifelog of een publiek dagboek bij te houden. Ik viel er domweg in. Ondertussen is dit mijn langstlopende actieve persoonlijke project.

Vandaag zie ik mijn blog als een kroniek van mijn eigen leven, een collectie van herinneringen die een mens doorheen het leven doorgaans domweg vergeet, en een uitlaatklep voor persoonlijke meningen .

Deze blog is ondertussen een aantal maal verveld. Anno 2003 kon je ze terug vinden op een webruimte van de Universiteit Gent. Later ben ik verhuisd naar een Nederlandse host. De Nederlandse domeinnaam kreeg ik er zo bij.  In 2008 verhuisde ik deze site naar een shared hosting bij Joyent. Sinds januari 2011 lease ik een eigen VPS bij Linode.

Ik maakte een tijdje gebruik van Movable Type maar sinds 2004 ben ik overgeschakeld op WordPress. De online archieven gaan terug tot 2005 maar via het Internet Archief kan je gemakkelijk oudere items terug vinden.

Professioneel

Om den brode ben ik medewerker data operations bij het team Ontwikkeling en Innovatie voor de Universiteitsbibliotheek Gent (2019). Ik bouw er mee aan de digitale infrastructuur om data in goede orde te beheren, te bewaren en te ontsluiten.

Voorheen werkte ik als data conservator bij de Vlaamse Kunstcollectie (2015 – 2019) Daarvoor werkte ik als web en Drupal developer en trainer voor verschillende digitale bedrijven (2008 – 2015). Nog daarvoor werkte ik als projectmedewerker rond digitaal erfgoed voor het Felixarchief Antwerpen (2004 – 2008).

Ik ben afgestudeerd als Licenciaat Geschiedenis (2003) aan mijn alma mater, de Universiteit Gent. Daarnaast genoot ik ook een postacademische opleiding Toegepaste Informatica aan diezelfde instelling (2004).

Digital native

Ik ben geboren in 1981. Ik behoor tot Generatie X én ik ben een Millennial. Of net niet. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik beschouw me zelf als een digital native. In de vroege jaren ’90 haalden mijn ouders een eerste computer in huis. Dat was een 80386. Mijn vroege tienerjaren bracht ik door in MS-DOS, BASIC en een canon van shareware-klassiekers.

Ik heb mezelf HTML geleerd in de zomer van 1997. Wij hadden toen pas Internet via een krakende 28.8 baud modem en een UUnet abonnement. Ik leerde een wondere wereld van browsers, webservers, FTP, HTML, animated gifs,… kennen. Mijn eerste stapjes zijn jammer genoeg verloren gegaan in de oersoep die het web toen was. Ik herinner me dat ik mijn eerste HTML pagina’s via FTP publiceerde op een hoekje van een server bij Belgacom en later Geocities.

In 1998 kocht ik mijn allereerste computer met de opbrengst van mijn eerste vakantiejob. Die aankoop markeerde de start van een studententijd boordevol experimenten. Ik bouwde onder andere levels voor het legendarische Half Life. Eindeloze uren spendeerde ik in de Hammer editor. Ofwel demonteerde en assembleerde ik allerlei hardware. You don’t own it until you hack it.

In 2002 leerde ik via deze mensen de kracht van Linux, Debian, PHP, Javascript en MySQL kennen. Ik experimenteerde met webservers en programmeerde mijn eerste rudimentaire scripts. Ik was toen ook webmaster van mijn studentenvereniging.

In 2003 koos ik resoluut voor een extra jaar informatica. Het was de tijd waarin webstandaarden,Jeffrey Zeldman, A List Apart, CSS,… doorbraken. Mijn studiegenoot en ik kozen als onderwerp van onze thesis: een dynamische website voor een jongerenvereniging. We waren, zonder het al te hard te beseffen, way ahead of the curve zoals dat dan heet.

In die periode registreerde ik zowel netsensei.be en netsensei.nl en de rest, as they say, is history.

Wie een beetje zoekt, vindt zonder moeite andere sporen van mijn digitale voetafdruk terug op het web.

Netsensei

Die geuzennaam kreeg ik in mijn studententijd als webmaster voor de studentenvereniging waar ik lid van was.

Colada

Naast deze persoonlijke blog houd ik ook infrequent een technische blog bij. Colada was ooit mijn eenmanszaak (2009 – 2011) maar vandaag is het vooral een digitale factorij waar ik technische ervaringen documenteer.

Ik publiceer eveneens infrequent via een YouTube kanaal onder dezelfde naam.

Kleine lettertjes

Alles wat ik op deze website publiceer is een vertolking van mijn eigen, persoonlijke mening. Deze site wordt niet nagelezen of geredigeerd door derden. Ik bied geen garanties wat betreft de correctheid of de kwaliteit van wat ik publiceer.

Constructieve kritiek kan geplaatst worden in de comments. Kwetsende, racistische, agressieve, haatdragende of bedreigende commentaar wordt zonder pardon verwijderd.

Hetzelfde geldt ook voor spam.

Tenslotte moet u weten dat de gepubliceerde inhoud ook nog eens is beschermd.