Netsensei

Much Ado About Nothing

The right stuff

Ah. Nostaglie. Deze film was zo’n beetje aanleiding voor de fascinatie voor ruimtevaart tijdens mijn bijna voltrokken jeugdjaren. Als het maar enigszins vloog en snel vooruitging kon het mij wel interesseren. Grenzeloos was mijn bewondering voor de mannen en vrouwen die met die raketten mochten spelen. En ik had bovendien het geluk jaren lid te zijn van de lokale ruimtevaartclub. Tegenwoordig volg ik high profile NASA toestanden nog enigszins maar dat is het dan ook zo’n beetje.

Een paar dagen geleden kwam ik de DVD met The Right Stuff eerder toevallig tegen in de Fnac. Niet geaarzeld en uit het rek gegraaid. Met de afgeschreven DVD speler van mijn ouders die hier sinds een week staat heb ik vanavond gekeken. De speciale effects mogen dan wel van 1983 zijn en de film mag al wat belegen blijven. Ze is de oscars die ze dat jaar verdiende meer dan waard.

In die tijd had ik ook twee computerspelletjes die het thema volgden: Buzz Aldrins’ Race into Space, waar je de spacerace van de Russen moet winnen, en Shuttle die de Space Shuttle volledig tot het laatste knopje simuleert. Met die laatste was het kwestie om uiteraard tot in de ruimte te geraken en behouden terug te keren. In mijn geval eindigde dat doorgaans in oranje vuurballen en “game over”. Ik had de handleiding niet dus moest ik het zelf maar uitzoeken. Plezierig was het anders wel…

Voor de liefhebbers is er tegenwoordig Orbiter. Volledig gratis, maar ook best wel leuk om eens te proberen.