Welcome to space

Gisteren vertrok Atlantis op wat de allerlaatste missie is in het Shuttle programma. STS-135 sluit 30 jaar geschiedenis af. Vanaf nu hebben de Amerikanen geen eigen ruimtevaartprogramma meer. Oorlogen, crisis hebben geleid tot besparingen en het schrappen van wat ik zowat de meest vooruitstrevende bezigheid vind, waarmee de mens zich kan bezigen. Bedrijven en groeilanden zoals China en India staan wel te popelen om de fakkel over te nemen. En er is natuurlijk ook nog good old Russia. Maar dat het land dat als eerste een mens op de maan zette, uiteindelijk de handdoek in de ring gooit, dat doet toch wel wat. Het zegt veel over de nieuwe wereldorde want ruimtevaart is en blijft een prestigeproject waar handenvol geld in kruipt.

Jammer.

One reply

  • Heel jammer. Het einde van een hoofdstuk.

    Hoe het nu verder gaat is nog niet zo duidelijk. ESA, Rusland, Japan en China blijven doorgaan. India en zelfs Brazilië willen ook meedoen.

    Mogen we al iets beginnen verwachten van de commerciële ruimtevaart? Voorlopig is het enkel SpaceShipOne gelukt, en daaromtrent is het ook al een tijdje stil.

Commentaar is gesloten