Netsensei

Much Ado About Nothing

On pessimism

Alain de Botton is mijn nieuwe held! Ik leer zelf sinds kort dat het leven eigenlijk een grillig ding is en dat we er vooral niet te veel van mogen verwachten. Dat lijkt misschien wel makkelijk gezegd, maar het beeld dat wij voor ogen hebben, vaak bestendigd door media, school en zelfs onze naasten, is dat het leven maakbaar is. Niets is minder waar. En het kost veel moeite om dat te realiseren.

Ik ben zelf kleine stapjes aan het zetten. Vandaag liggen mijn verwachtingen anders dan een jaar terug. Ik voel me er alvast een pak beter bij. Het is alleen zeer confronterend om tot dat besef te komen.

In the constant search for happiness, philosopher Alain de Botton believes that we should all learn to be a bit more pessimistic.

In this secular sermon, Alain challenges the great bourgeois promise that everyone can find happiness in love and work and suggests that we take on the joys of pessimism instead. He argues that the chances of anyone succeeding in both areas (let alone in one) are extremely remote – and that it is therefore peculiar, and deeply cruel, to base our societies around these values. Indeed, in denying a place for misery and despair, the modern world denies us the possibility of collective consolation, condemning us instead to solitary feelings of shame and persecution.