Netsensei

Much Ado About Nothing

Cultuurweb

Eind augustus ging Cultuurweb in de ether. Via dit portaal wil de Vlaamse Overheid het volledige culturele aanbod in Vlaanderen centraliseren naar het publiek toe. Wil je weten welke activiteiten er te doen zijn in Vlaanderen in de komende week? Dan moet je op deze website zijn. Cultuurweb is verbonden met de Cultuurdatabank. Hier kan je je eigen activiteit invoeren in de databank. De handleiding oogt vrij indrukwekkend maar persoonlijk vind ik het wel een rommeltje. Een beetje een gemiste kans. De mogelijkheden die de back end van de databank aanbiedt zijn schier eindeloos maar zonder een duidelijke tutorial, tooltips, etc. wordt het allemaal nogal hermetisch. Een een gebruiksvriendelijke GUI oogt niet alleen mooi, ze wijst zichzelf ook uit. Positief zijn de richtlijnen voor een succesvolle invoer. De makers van de databank hebben het alvast gesnapt: informatie gemakkelijk terugvinden kan alleen maar bij de gratie van een consistente invoer. Het is dan ook heel belangrijk om content op een eenvormige manier in te voeren. Kudos!

Cultuurweb zelf is duidelijk publiekgericht. In een groot rood element staan een aantal query-velden: waar, wat en wanneer. Daarnaast krijg je direct een overzicht van alle activiteiten in Vlaanderen voor de komende week en tenslotte kan je ook per thema gaan zoeken. Wie op een activiteit klikt krijgt direct alle relevante informatie: omschrijving, organisator, locatie, prijzen, uren, etc. Als je op een thema krijgt kan je ook gericht gaan zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld via ‘Film en audiovisueel’ gaan zoeken naar bioscopen en videotheken. Handig! Kortom, dit is een portaal waar over is nagedacht.

De grote zwakte van cultuurweb is het aanbod. Cultureel Vlaanderen moet dit project immers omarmen vooraleer het iets wordt. Zonder een constante invoer van activiteiten blijft het project in de grond steken. En dat zou eigenlijk jammer zijn. Promotie van cultuurweb en de cultuurdatabank onder culturele verenigingen is dan ook zonder meer belangrijk. Wij zijn benieuwd!