Netsensei

Much Ado About Nothing

IKEA Hack: ons nieuwe TV meubel

De living in het nieuw. Dat stond bij ons met stip op nummer één. In de afgelopen maanden hebben we flink nagedacht over inrichting en nieuwe meubels. Extra aandacht ging naar ons TV meubel. We hebben ons oog laten vallen op een IKEA hack: de BESTA kast met een houten plank op. Een eenvoudige, effectieve upgrade van ons zwarte kastje.

Dit is het resultaat:

https://www.instagram.com/p/BlD4lutA90Y

Wat heb je allemaal nodig om zoiets zelf te bouwen?

De crux van het verhaal is het eiken werkblad. Dat is uiteraard niet bedoeld om te combineren met een TV meubel, dus de afmetingen kloppen niet helemaal. De oppervlakte van de 4 kasten samen is 240cm breed bij 41,5 cm diep. De kast zelf is 40 cm diep, maar met de extra 1,5 cm wordt ook de kastdeur mooi gedekt. In IKEA kan je de plank niet op maat laten zagen. Je moet zelf een oplossing voorzien. Wij belden op voorhand even met onze lokale BRICO. Wij hadden het geluk dat we daar terecht konden. Het werkblad is ook zo groot dat je echt wel een bestelwagen of camionette nodig hebt om ze te vervoeren.

Assemblage is eenvoudig. De kastjes heb je in een wip en een zucht in mekaar. Met een paar schroeven zet je het TV meubel en het afzonderlijke kast element tegen elkaar. Verder is het een kwestie van met de waterpas de kast recht te zetten en de scharnieren in de deuren te aligneren.

Tenslotte leg je de plank bovenop je TV meubel. Opletten dat je de gezaagde kanten weg draait zodat ze niet in het oog vallen. De plank kan je vast zetten met schroeven of TEC7. Wij gaan het proberen met stevige dubbelzijdige tape. Waarom? Wanneer het oppervlak niet meer om aan te zien is, kan je het blad tenminste omdraaien zonder al te grote schade.

Wij kozen ervoor om de kast op de grond te zetten. Je kan ze ook in de muur schroeven. Dan ‘zweeft’ het geheel. Je kan er dan zelfs nog een LEDBEG lichtstrip onder monteren.