Born to run

Ik ben tegenwoordig dit boek aan het lezen:

McDougall C., Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen, Vintage, 2009, 304 p.

’t Gaat over een journalist/marathon-loper die steeds maar weer last heeft van zijn voeten tijdens het joggen. Hij loopt de deuren van de dokters en kinesisten plat, maar niemand kan hem een duidelijk antwoord geven op de vraag “Why does my foot hurt?”.  En dus gaat hij zelf op zoek naar de waarheid: waarom lopen we? Die vraag brengt hem bij de underground club van ultramarathonlopers, de Tarahumara of ‘Running people’, een eeuwenoude verborgen Mexicaanse stam, en een pak wetenschappelijk onderzoek over lopen en loopschoenen.

Het boek leest als een trein en je krijgt een beter inzicht in de geschiedenis van het lopen. Natuurlijk is het allemaal wel op Amerikaanse leest geschoeid. En sommige stukken staan bol van de hyperbolen en superlatieven. Maar ’t neemt niet weg dat het een mens goesting doet krijgen om zelf eens een loopje te zetten. Eerlijk gezegd denk ik er al langer dan vandaag over om eens treffelijke loopschoenen te kopen en met de nodige omzichtigheid aan de conditie te werken.

McDougall doet het allemaal nog eens in een notedop over op TEDxPennQuarter.

2 replies

  • Heb me anderhalf jaar geleden de vertaling ‘de geboren renner’ gekocht en verslonden. Intrigerend. Op basis van het boek heb ik m’n loopstijl aangepast, en ik ging meteen minuten sneller op de 10mijl en 20km. Doordat het vermijden van het hiellanden durf ik nu zelfs op sneakers lopen, hielsteun maakt nauwelijks nog iets uit.
    Daarnaast: het hoofdpersonage Caballo Blanco is vorig jaar overleden tijdens een tochtje in de woestijn.

  • Ook leuk: “Waarover ik praat als ik over hardlopen praat” van schrijver/marathonloper/triatleet Haruki Murakami.

Commentaar is gesloten