Netsensei

Much Ado About Nothing

Firefox 3: de eerste indruk

Hij is er al een tijdje, maar ik heb vandaag de stap genomen en Firefox 3 beta 4 geïnstalleerd. Aan de ene kant die trage Firefox 2 dik beu, en langs de andere kant was ik ook wel wat nieuwsgierig. Firefox 3 beloofde immers een pak sneller te zijn en een hoop verbeteringen te brengen. Hoe zit het nu na een dagje prullen?

Wel, ik heb de beta zowel op Windows als op OSX uitgeprobeerd. De eerste vaststelling is de gloednieuwe interface. In Windows is die eerlijk gezegd fugly, de icoontjes zijn slechte playmobil, maar in OSX vind ik het pure eyecandy en absoluut beter integreren met de OSX look & feel.

Grootste verandering is dat de back en forward buttons nu in een soort composite knop zitten waarbij de back button groter en opvallender is. Logisch aangezien dat een veelgebruikte knop is. Via een dropdown menuutje in de keyhole kan je meteen ook door de geschiedenis van het actieve tabblad browsen. Handig!

Minder logisch vind ik dat de Home button gesneuveld is. De startpagina die onder je knop zit bestond al ten tijde de eerste Browseroorlog. Hier valt dus een oude waarde. Je kan ze nu terugvinden in de bookmarks toolbar. Niet geheel onbegrijpelijk aangezien je startpagina eigenlijk een soort default bookmark is. Toch heb ik er wat naartoe moeten zoeken (ik heb zelfs gegoogled naar een oplossing terwijl ik er op zat te kijken!) met nogal wat frustratie tot gevolg. Velen gebruiken Google als startpagina en aangezien die reeds naast de URL locator in de interface zit geïntegreerd… Gelukkig kun je met een eenvoudige ingreep via het View > customize menu de Home button terug in ere herstellen. Wat ik ook meteen heb gedaan (ik ben gewoontedier!)

Als je via de locatorbar het dropdownmenu met je browsegeschiedenis oproept, is die nu een stuk uitgebreider. Geen droge lijst van nietszeggende URL’s, je krijgt per item de titel, de URL én de favicon. Een ster per item toont of het item al dan niet tussen je bookmarks zit. Heel mooi gedaan. Alleen wordt het daar in de rechterkant van de locatorbar toch wel heel erg druk met drie icoontjes (RSS, bookmarksterretje en pijltje voor dropdownmenu).

De performance dan: wel, het is een enorme verbetering. Sites laden veel sneller in, het renderen van een site op het scherm gaat veel vlotter, de browser start vlugger op en reageert sneller,…
Ik merk het in Windows. Maar ik merk het nog meer op mijn iBook G4. Firefox 2 was een powerbeest dat heel wat van mijn 768Mb geheugen opslurpte. Google Reader reageert supertraag en ik zal maar zwijgen over Youtube filmpjes. Safari for the win. Maar met deze Firefox 3 krijgen de jongens en meisjes uit Cupertino toch wel een stevige klant te verwerken. Geen wonder dat het verspreiden van een nieuwe Safari via de automatische Apple update niet in goede aarde valt.

Wat betreft het renderen van CSS en zo: uiteraard volgt Firefox 3 de Acid2 test. Ik zal er wat mee moeten prullen om het ding in het echt in actie te zien. De eerste dag verliep alvast zonder moeite.

Uiteindelijk ziet het er allemaal veelbelovend uit. Een beetje jammer dat de vernieuwing interfacegewijs onder Windows wat in de soep lijkt te zijn gedraaid. Nu hopen dat al onze favoriete plugins ook in Firefox 3 zullen blijven werken (wat nu niet het geval is).