Netsensei

Much Ado About Nothing

Bhutto dood

Zopas werd Benazir Bhutto in Pakistan vermoord. Ze werd gedood in een zelfmoordaanslag waarbij ook 15 andere mensen de dood vonden. Bhutto was oppositieleidster in Pakistan en tegenstandster van huidig machthebber Musharraf. Een breekpunt voor Bhutto was zijn dubbele status als politiek en militair hoofd. Haar dood is een zware klap voor de democratie in Pakistan.

De laatste maanden en jaren kwam het land regelmatig in de pers omwille van de volatiele politieke situatie. Medio september beschuldigde ze Musharraf ervan politieke hervormingen en democratisering tegen te werken na zijn herverkiezing in juni 2007 als president. Dat leidde tot een groeiende polarisering en protestacties. In november schortte Musharraf de grondwet eenzijdig op en nam het leger de controle over. Er werd beloofd om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Na heel wat debat is er besloten om die op 8 januari 2008 te laten doorgaan. Algemeen werden ze beschouwd als een make-or-break voor het Pakistaanse democratische systeem in ademnood.

Pakistan zelf bevindt zich bovendien in een zeer instabiele regio (Afghanistan, Iran) en is zelf verwikkeld in conflict met atoombuur India over Kashmir. Musharraf is sinds de aanslagen van 9/11 een voorname bondgenoot van de Westerse alliantie tegen Al Qaeda en het terrorisme. Pakistan zelf heeft bovendien ook af te rekenen met moslimfacties en lokale krijgsheren.

Het spreekt voor zich dat de komende uren en dagen dus spannend zullen worden. De Pakistaanse bevolking zelf blijft monddood aangezien Musharraf heel wat burgerrechten heeft ingetrokken: de media worden immers door de staat gecontroleerd en straatprotesten zijn verboden. Eve geeft anders wel een goede tip om het Pakistaanse volk te steunen. Wie een beetje social networking doet kan op Facebook enkele relevante groepen vervoegen.