176 days later

Het had de titel van film kunnen worden, maar hoe het erop de politieke bühne er de laatste zes maanden aan toe is gegaan, is kon zelfs de meest getalenteerde scenarioschrijver niet voorzien. Qua Griekse tragedie kan het anders wel tellen: de hoogmoed ofte hubris van enkelen komt keihard ten val.

In ieder geval vind ik het ronduit kinderachtig dat CD&V nog altijd eist dat mister 800.000 stemmen premier zou – neen moét – worden. Om nog maar te zwijgen van het applaus dat Leterme kreeg toen hij gisteren zijn ontslag ging indienen bij de koning. En de hoge woorden van allen die al maanden beweren dat ze constructief willen meezoeken naar een oplossing voor de impasse. Of de talloze spooknota’s en geheime gesprekken die tot niets leidden. Of de gijzelingsacties van enkelen om hun eigen ambities waar te maken. Of de partijtjes moddercatch.

Neen. Meneren en mevrouwen politiekers, wij hebben er genoeg van. Ondertussen stijgt de energiefactuur, worden basisbehoeften alsmaar duurder, komen de zwakkeren in de maatschappij in moeilijkheden, maken we ons royaal belachelijk in het buitenland, loopt de administratie in de soep,… Stop dus maar met dat gekibbel want, uiteindelijk, kan ik mij niet inbeelden dat Walen en Vlamingen echt verschillend zijn als het op de portemonnee en gezond verstand aankomt. Na 176 dagen kan oeverloos geëmmer en getouwtrek over principes ons eerder worden gestolen.

Wij willen eindelijk wat jullie ons 176 dagen geleden hebben beloofd: goed bestuur!

6 replies

 • Omgaan met geld en gebruik van gezond (economisch en sociaal) verstand, is nu net HET verschil tussen de Walen en Vlamingen. Nog nooit eerder gehoord van wie dan ook in de wereld dat iemand meer verantwoordelijkheid en mogelijkheden weigert, enkel in België blijkt dit zo te zijn … daar zit toch een goede reden achter: namelijk het weigeren van het opnemen van de verantwoordelijkheden en één van de armste regio’s in West-Europa helpen!

 • Ah, ah, ah: alsof een regering de energie- en andere prijzen kan doen dalen. En als we ons belachelijk maken in het buitenland: so be it, het was daarvoor al niet veel beter. En dan ook eens kijken naar diegenen die elk gesprek over meer autonomie weigeren graag.

 • @Peter: las ik onlangs nog dat Kris Peeters graag wil dat Vlaanderen het logistieke hart van Europa blijft. Hoe? Door gewoon méér vrachtverkeer op ons wegennet te duwen (dat de Antwerpse en Brusselse ring verzadigd zijn: so what?).
  Ondertussen pleit Crevits er dan weer voor dat het ‘hoog tijd wordt dat gezinnen zuiniger om moeten springen met energie en een bijdrage moeten leveren’.
  En dat terwijl Bruno Tobback ijlings naar Indonesië moet om daar mee aan tafel post-Kyoto te bespreken.

  Que?

  Ik denk niet dat pleiten voor autonomie hier het antwoord is. Consequent, duurzaam beleid met gezond verstand wel ja!

 • Als puntje bij paaltje komt, zeggen ze eigenlijk “die zijn niet goed voor ons, we willen zelf ons ding beter kunnen doen.” Discriminatie dus. Gewoon omdat het over twee verschillende culturen gaat en men weigert de verschillen te aanvaarden. Maar NVA is natuurlijk het Vlaams Blok niet. Dus geen racisten?

 • “so be it, het was daarvoor al niet veel beter”?

  Dat is nu nog eens een constructieve houding. Ik wil nog zien wat er van “Vlaanderen” overblijft als er geen buitenlands bedrijf meer zo zot is om hier te investeren.

 • Het gaat toch helemaal niet om splitsing van het land?? Mensen, mensen … beetje perspectief houden. Het gaat enkel om verdere en logischere verdeling (of herverdeling) van bevoegdheden om zo al die problemen die jullie kunnen bedenken efficiëntere te kunnen aanpakken (ook in Wallonië waar ze wel wat efficiëntie kunnen gebruiken). Vergeet niet dat dit zaken zijn waar ELKE verkozen Vlaamse partij achter staat, niet NVA alleen! En weet je waarom? Omdat het verdomd logisch is om het te doen …
  Hoe kan je goed besturen als je bepaalde maatregelen die getroffen moeten worden niet kan doen omdat de andere regio in het land nood heeft aan andere maatregelen maar voor heel het land dezelfde beslissingen en maatregelen getroffen MOETEN worden …

  Dus don’t worry, Belgenlandje splitst niet hoor, ik zou ze zoiets wel eens willen zien doen …

Commentaar is gesloten