Netsensei

Much Ado About Nothing

Waarvan akte

Vandaag vond ik het afschrift van mijn geboorteakte in de bus terug. Die had personeelsmanagement nog nodig. Ik ben geboren in Gent dus dat betekende dat ik de dienst bevolking daar moest lastigvallen. Gelukkig hebben ze een e-loket waarlangs ik dat kon doen. Dat deed ik een kleine twee weken geleden.

Het afschrift is letterlijk een kopietje uit het geboorteregister. Het heeft wel iets om je eigen geboorteakte terug te zien. In die paar regels staat immers precies hoe officieel wordt erkend dat je bestaat, wie daarvoor zorgde en wanneer dat precies gebeurde. Nog een leuke is dat er ook exact in staat op welk uur, welke minuut je op welk adres werd geboren. En dan ook nog de leeftijd van je ouders, de getuigen – in mijn geval mijn grootouders – en hun beroep. Het is echt een momentopname. Zo werd ik 11 augustus om 14u35 geboren en gaf mijn vader samen met mijn opa en oma exact twee dagen later aan bij de burgerlijke stand van Gent.

Natuurlijk in de officiële aktentaal want mijn geboorteakte lijkt qua structuur exact op de historische akten waar ik tijdens mijn studies mee te maken kreeg. Het heeft best wel iets: in bevlogen bewoordingen wordt vastgesteld dat ik inderdaad besta en erkend wordt. En da’s maar goed ook.