Waarvan akte

Vandaag vond ik het afschrift van mijn geboorteakte in de bus terug. Die had personeelsmanagement nog nodig. Ik ben geboren in Gent dus dat betekende dat ik de dienst bevolking daar moest lastigvallen. Gelukkig hebben ze een e-loket waarlangs ik dat kon doen. Dat deed ik een kleine twee weken geleden.

Het afschrift is letterlijk een kopietje uit het geboorteregister. Het heeft wel iets om je eigen geboorteakte terug te zien. In die paar regels staat immers precies hoe officieel wordt erkend dat je bestaat, wie daarvoor zorgde en wanneer dat precies gebeurde. Nog een leuke is dat er ook exact in staat op welk uur, welke minuut je op welk adres werd geboren. En dan ook nog de leeftijd van je ouders, de getuigen – in mijn geval mijn grootouders – en hun beroep. Het is echt een momentopname. Zo werd ik 11 augustus om 14u35 geboren en gaf mijn vader samen met mijn opa en oma exact twee dagen later aan bij de burgerlijke stand van Gent.

Natuurlijk in de officiële aktentaal want mijn geboorteakte lijkt qua structuur exact op de historische akten waar ik tijdens mijn studies mee te maken kreeg. Het heeft best wel iets: in bevlogen bewoordingen wordt vastgesteld dat ik inderdaad besta en erkend wordt. En da’s maar goed ook.

2 replies

  • maar is het niet een beetje bizar dat je de gemeente waar je bent ingeschreven ervoor moet lastig vallen? ik dacht dat computernetwerken zo’n dingen toch eenvoudiger zou moeten maken.

  • Matthias

    8 september 2007 at 5:46 pm

    Denk je echt dat gemeentes retroactief aktes digitaliseren? Nogal een kostelijke affaire. Ja, de laatste jaren gebeurt dat allemaal elektronisch, maar als je wat ouder bent dan wordt dat nog op papier bijgehouden.

    Da’s gewoon een ambtenaar die op de dienst bevolking het juiste register zoekt en daar een kopie van neemt. Niets meer. Je zou nog kunnen zeggen dat dan een gelegenheid is om die akte te digitaliseren, maar ik ben er vrij zeker van dat zelfs dat niet gebeurt.

Commentaar is gesloten