Feesten bis

Huug maakt van zijn safetten in een ‘open blogbrief’ gericht aan feestenburgemeester Termont. Er is té veel volk. Dat heb ik gisteren aan den lijven kunnen ondervinden. Termont zelf beseft dat ook wel want zojuist vertelde hij in een interview met de VTM dat de limiet van wat de binnenstad kan hebben, zo goed als bereikt is.

Hoe komt het nu dat de Feesten zoveel succes hebben? Huug verwoordt het al goed. Vroeger ging het allemaal heel spontaan. De binnenstad was toen één grote avondmarkt waar je rustig kon rondslenteren en je verwonderen. Er waren hier en daar kleine, volkse optredens. De Feesten waren toen nog van Gent en de Gentenaars. Tegenwoordig ligt dat anders. De Feesten zijn verworden tot een georchestreerd massa/media-event. Boomtown, Ten Days Off of Polé Polé zijn wel leuk, maar bekende koppen zoals De La Vega, Daan, Clouseau of Stash horen toch niet écht thuis op de Feesten. Hoe goed hun muziek wel niet is.

De Feesten worden ook zo ongelofelijk gehyped. Ze zijn een onderdeel gaan vormen van de jaarlijkse caroussel zomerfestivals met Werchter, Dour of Pukkelpop. Je weet wel: dé evenmenten die je gewoonweg bijgewoond moét hebben of je kan niet mee met de social talk van het moment. De Feesten krijgen ook af te rekenen met sluipende Clearchannel toestanden. Zo valt het onder andere keihard op dat Polé Polé gesponsord werd door Bacardi.

Ach, Termont, dat je begrijpt dat het zo niet verder kan, geeft aan dat het pleit al half is beslecht. Als ik je een tip mag geven: geef de Feesten de soberheid en het intieme, volkse karakter van vroeger terug. Laat die hippe promojongens en -meisjes gewoon vallen en geef terug de ruimte aan het poppentheater en de snoepventers. Verder vinden we je eigenlijk best wel een toffe pee!

5 replies

 • Aan de meeste bekende groepen die optreden heb ik inderdaad ook geen behoefte. Maar als ik ze niet wilt zien, heb ik er eerlijk gezegd ook niet zoveel last van (nou ja, op Clouseau na waarschijnlijk – maar ik blijf vanavond toch thuis). En poppentheater en snoepventers zijn er nog steeds, net zoals bals, tentoonstellingen, en zelfs operabezoeken voor drie euro. Neem het programma maar eens door en verwonder jezelf. Er vallen genoeg ‘volkse’ evenementen te beleven in Gent – alleen moet je daarvoor niet door de vijftien bekendste straten blijven lopen. Het is de façade die vermassa-eerd 🙂 is, niet het hart van de feesten. Want wat het aantal mensen op straat betreft, heb je gelijk. De Gentse kern is in feite best wel klein, en de feesten worden op (maximum) een paar vierkante kilometer gepropt. Veel volk is er volgens mij altijd al geweest, maar de laatste jaren zit Gent in juli tjokvol toeristen – bewijzen daarvan zijn alle volgeboekte hotels, en het aantal rugzakken die twee keer groter zijn dan degenen die ze dragen 😛

  Maar kijk, zolang de mensen het allemaal niet kotsbeu zijn, blijven ze komen. Hetzelfde geldt voor Werchter, Dour, en Pukkelpop. Als jij naar de Gentse feesten gegaan bent en alle grote trekpleisters hebt bezocht (zoals ik), dan maakte je ook deel uit van de massa. En wanneer jij over die massa contempleert terwijl je op Polé Polé een cocktail aan het drinken bent (“Dju toch, veel te veel volk, en dan die geldwolven van organisatoren!”), mag je er zeker van zijn dat een pak andere mensen hetzelfde aan het denken zijn. En tóch zijn ze daar ook. Sterker: ze komen terug.

 • Matthias

  21 juli 2005 at 11:44 pm

  Daar heb je gelijk in. Er is natuurlijk die paradox: ik mag wel klagen, gaan doe ik toch (morgen opnieuw trouwens). Het programma is uiteraard nog altijd divers en volks. De Feesten zijn nu eenmaal een schattenjacht.

  Ik vraag mij wel af of die publiekstrekkers er wel thuis horen? Om maar een voorbeeld te geven: zelfs de tooghangers aan St-Baafs werden kordaat uit het café gezet voor Clouseau. Veiligheid en controle over de massa zijn goeie argumenten, maar erg sympathiek is het toch niet. Wat is er trouwens mis met Flanders Expo?

  Moet er überhaupt wel een facade zijn voor de massa rugzaktoeristen? Ik vind van niet. Je trekt er niet alleen de mensenzee mee aan en je spiegelt de mensen ook maar wat voor. Gewoon laten vallen die handel!

 • Ach, Clouseau is een eenmalige circusattractie. Die komt na alle commotie zeker niet meer naar de feesten. En de façade mag voor mijn part best stukgaan, maar zou je dan nog komen? In feite zou je niet meer mogen komen indien je die façade weg wilt eh, want dat is de enige manier om ze te breken (daar is de paradox weer ;-)). En wat met panem et circenses voor iedereen? Zelfs al heeft ‘de massa’ niet zoveel macht, het is zij die zelf moet beslissen wat ze doet. ’t Zou straf zijn mocht Termont Polé Polé, Boomtown en consorten verbieden. Dán zou je pas wat meemaken…

  (En ik ben morgen ook weer van de partij :-))

 • Grmbl. En dan lees ik vandaag ergens in de krant dat die Polé-Polé Mogul van een Bonte het allemaal betalend wil maken. Stoom kwam uit mijn oren toen ik dat las. Voor mijn part steken hij heel zijn PP-gedoe in een plaats waar de zon nooit schijnt.

 • ‘steekt’ dus. Typfaut.

Commentaar is gesloten