Netsensei

Much Ado About Nothing

Vista on the rocks

Zo. Windows Vista, de opvolger van Windows XP, is vandaag uit. Je zou hem zo kunnen gaan kopen bij je computerboer en installeren. Alleen… loont het de moeite?

Persoonlijk ga ik het nog wat trekken met Windows XP. Ten eerste omdat ik graag zou willen afwachten welke kinderziektes er nog opduiken en welke oplossingen er zouden komen. Wanneer Service Pack 1 er is, lijkt mij het ideale ogenblik. Ten tweede heb ik het niet direct nodig. Ik kan voorlopig perfect uit de voeten met XP. Waarom dan weer een nieuw OS kopen? Ja, ik ben wel een gamer, maar ik heb niet de nieuwste hardware en nieuwe – dure – games zijn vaak niet aan mij besteedt. De kans dat ik binnen het komende jaar DirectX écht nodig ga hebben, lijkt me vrij klein. Tenzij misschien om Spore goed te draaien…

Tenslotte is er de prijs. De goedkoopste versie is géén 329 euro, maar 279 euro. En een upgrade vanaf een legale Windows XP kost je ‘slechts’ 129 euro. (klikkie!) Alleen is die ‘Basic’ versie zó gestript dat je er nauwelijks wat mee aankan als je een ‘power user’ bent. De ‘Home Premium’ is dan wel weer geschikt als je een gamer en een multimediafreak bent, schijnt het, en kost je inderdaad 329 euro. Persoonlijk zie ik wel iets in de Business editie, maar met 409 euro is die écht wel prijzig.

Op zich heb ik geen problemen met die prijzen, waar ik wél problemen mee heb, is de restrictieve licentie. Eén licentie per PC. Wil ik Vista dus ook installeren op mijn andere pc, dan mag ik opnieuw in de geldbuidel tasten. En dan zwijg ik nog over de strengere DRM en de moeilijkheden als je pc zélf wil upgraden en zo. Een dure grap dus die ik het liefst van al voor mij vooruit schuif.