Netsensei

Much Ado About Nothing

Back in the day

Vandaag heb ik mijn tanden wat stuk gebeten op het aan de praat krijgen van twee open source paketten: heretrix en webcurator. Allebei stukjes software om websites te harvesten.

Het eerste pakket lijkt eenvoudig te installeren: gewoon de stappen volgen. Alleen weigert de executable de paswoordfile die we hem voeren uit te lezen omdat de rechten op die file veel te los zijn. U zegt? Normaal duiken er problemen op omdat de permissies op een file veel te streng zijn. Niet zo in dit geval. Omdat we de Windows versie gebruiken even geknoeid om de files ‘alleen lezen’ te maken voor een beperkte user account. Maar zelfs dat weigert dit stukje software aan te nemen. Bizar.

Pakket twee is een typisch geval van cryptische documentatie. Een punt waar ik de pest aan heb is dat documentatie geschreven is volgens het stramien stap 1, 3, 5, 7, 9,… en de gebruiker mag door deductie de lege vakken maar zien in te vullen. Niet echt handig als je opeens ergens vast komt te zitten. Natuurlijk moet je ook niet echt rekenen op een grote gebruikersbasis met veel support.

Brengt mij tot de opmerking van collega W.: vroeger, toen de beesten nog spraken, waren computers iets wat typisch tot het geekdom behoordde. Je kocht er eentje en de software moest je goeddeels zelf schrijven. Dat leidde tot magazines waarin je ganser gepubliceerde listings van grave software (games!) kon vinden die je maar had in te tikken waarna je ervan kon genieten. Volgens collega W. hadden die magazines de gewoonte om ergens enkele lijnen in zo’n listing niet te publiceren zodat het programma enkel bruikbaar was voor de uitverkorenen die voldoende inzicht hadden om de code aan te vullen en te verbeteren waar nodig.

Met mijn ervaringen van vandaag moet ik toegeven dat Open Source in een aantal gevallen toch wel nog de neiging heeft om die weg uit te gaan: zuinige documentatie, ontbrekende bibliotheken en installatieprocedures die je zelf maar moet zien samen te stellen omdat toevallig nét jij niet over dezelfde configuratie als de oorspronkelijke programmeur beschikt.

Frustrerend is dat dan. En dan zeggen dat er een stroom is die denkt dat Open Source op het punt staat door te breken. Ja, voor grote projecten die begrepen hebben dat gebruiksvriendelijkheid bestaat uit goede documentatie en de betere support misschien… mjaja.