Netsensei

Much Ado About Nothing

A friendly reminder (2)

Peter zegt:

Het is natuurlijk een feit dat MS het zich niet kan permiteren veel software mee te leveren, wat een zwaar misbruik zou zijn van hun monopolie en een doodsteek zou zijn voor de concurrentie. Ze zouden het echter wel veel gemakkelijker kunnen maken om bijkomende software aan te schaffen en te installeren en vooral die software een pak goedkoper te maken. Een beetje zoals een package manager: aanvinken wat je wil, evt betalen met creditcard, en de boel wordt automatisch gedownloaded en geïnstalleerd.

Dat zou inderdaad heel mooi zijn. Een mooi voorbeeldje vind ik het Steam platform van Valve om games mee te verkopen. Je hebt een account waarmee je heel snel en veilig on line een spel kan kopen. Dat wordt dan vervolgens automagisch gedownload en geïnstalleerd. Bovendien zijn de spellen die je gekocht hebt gekoppeld aan je account en niet aan één pc. Eénmaal gekocht kan je gelijk waar de zwik installeren. Je hebt wel nog altijd je account – en dus ook een internetverbinding – nodig om te kunnen spelen. Ik stond er eerst wantrouwig over maar als je ziet voor hoe weinig geld Valve games kan verkopen… Ze beperken zich bovendien niet tot het eigen gamma maar ze bieden ook third party producten aan!

robleem is wel dat ze ooit een legale versie van Windows op die pc had, die het uiteraard na een tijdje begaf onder het gewicht vav virussen en spyware. Die CD was dan niet meer te vinden waardoor daar een “alternatieve CD” voor gebruikt werd.

Overigens overweeg ik een licentie op Vista te nemen nu de prijzen bekend zijn. Buiten de OEM versie van mijn laptop heb ik niet echt een legale windows XP versie. Op dit moment lijkt het me het eenvoudigst om het even op te volgen en een (goedkope) licentie proberen aan te schaffen. Geen gezeik meer met illegale prullen en WGA.

Al bij al is Windows echt wel uiterst kaal op dat vlak: als je windows op een pc zet, mag je voor elk onnozel stuk hardware nog drivers gaan installeren, wat weeral een rompslomp is met CD’s of zoeken op het net.

Dat ligt volgens mij niet alleen aan MS maar ook aan de hardwarefabrikanten die de controle willen behouden over de ontwikkeling en verspreiding van drivers. Zij willen daar ook nog een cent aan verdienen. Anderzijds is het wel waar: een kale windows waar je nog nforce drivers, grafische drivers, directx, etc. apart moet downloaden en installeren kost je al snel heel wat werk.

Dat linux wél over een heel gamma modules out-of-the-box beschikt moeten we ook al snel nuanceren: zit je met een stuk exotische hardware, bv. USB wifi of een TV kaart, dan is het ook al snel huilen met de pet en je moet zelf op zoek gaan naar een werkende driver.

Apple heeft het dan weer goed bekeken: hun Mac OSX is precies geschreven voor die paar Apple computers. Véél moeite moeten ze niet doen want ze hebben – uiteraard – overeenkomsten met de fabrikanten van de onderdelen. Het gamma is zo beperkt dat ze zich niet de moeite moeten getroosten om voor elke rariteit een aparte driver te schrijven. Integratie ten top!