Netsensei

Much Ado About Nothing

Karmic Koala

Vandaag werd Ubuntu versie 9.10 vrijgegeven. Deze versie is draagt het koosnaampje Karmic Koala. Als je ooit eens vrije software zou willen uitproberen: dan is dit de perfecte gelegenheid.

Wat is Ubuntu?

Ubuntu is een besturingssysteem. Net zoals Windows. Je installeert het op je pc en het zorgt ervoor dat je met pc kan werken. Of nog anders: als je je pc opstart krijg je een eveneens een desktop te zien en kan je eveneens toepassingen opstarten. Je kan met Ubuntu surfen, mailen, tekstverwerken, skypen, msn’en,… ongeveer alles wat je met Windows eigenlijk kan doen.

Waarom Ubuntu?

Ubuntu is vrije software. Wat wil zeggen: je mag het zo gebruiken en er naar eigen goeddunken mee doen wat je wil. Behalve verkopen en zeggen dat jij er het alleenrecht op hebt. Los daarvan mag je dus voor gratis, zip, nada, niets de installatie cd downloaden, overal installeren en het hele systeem aanpassen zoals jij dat wil. No strings attached.

Hoewel Ubuntu onderhouden wordt door een bedrijf – Canonical – komt de meeste software van vrije softwareontwikkelaars die maar weinig uitstaans hebben met Canonical. Honderden, duizenden ontwikkelaars hebben de afgelopen jaren hun steentje bijgedragen. Veelal vanuit het ideaal dat toegang tot goede software niet beperkt mag worden tot zij die er de middelen voor hebben om een licentie te kopen, maar omdat toegang tot goede software even belangrijk is als toegang krijgen tot degelijk onderwijs en de mensheid ten goede komt.

Ubuntu en vrije software is dan ook bijzonder belangrijk voor derde wereld landen die dure licenties niet kunnen betalen. Vergis je trouwens niet: daarmee wordt niet gezegd dat Open Source software inferieur zou zijn. Integendeel! Sinds kort maakt de website van Het Witte Huis gebruik van – Belgische no less – vrije software: Drupal! Onbewust maak je misschien zelf wel gebruik van vrije software want Android, het besturingssysteem, dat in de HTC Hero en Magic mobieltjes zit, is ook gebaseerd op vrije software. En als je een blog hebt is de kans groot dat je WordPress gebruikt. Guess what: ook vrije software!

De voordelen van al die jaren keiharde inspanning en toewijding is een zeer degelijk en veilig systeem die met een ijzersterke support komt. Ubuntu komt immers met 18 maanden full support in de vormen van eenvoudig te installeren patches en upgrades.

Meer weten…

Ubuntu eens proberen

Misschien wil je Ubuntu wel eens proberen? Dat kan! Maar hoe gebruik je het? Hoe installeer je het? En kan je eigenlijk iets verkeerds doen waardoor  je je pc met om zeep help?

Je hoeft Ubuntu helemaal niet te installeren op je pc en je windows weg te gooien om het eens te proberen!!

Inderdaad! Je kan perfect Ubuntu eens gedurende een uurtje verkennen zonder dat je daarvoor je volledige pc moet laten herinstalleren of technisch zwaar onderlegd moet zijn. Een helpende hand kan je natuurlijk wel helpen, maar als je met een CD schrijver overweg kan, dan kan je perfect aan de slag gaan.

Wat je doet is het volgende:

  1. Download Ubuntu.

  2. Brand het ISO bestand dat je hebt gedownload op een lege cd. Volg deze beknopte handleiding!

  3. Herstart je pc met de CD in de lade. In normale omstandigheden zal je pc de CD met Ubuntu detecteren en vragen of je Ubuntu wil proberen (daarnaast krijg je ook de optie om Ubuntu te installeren, maar dat negeren we!)

  4. Ubuntu zal vanaf de CD geladen worden en opstarten. Uiteindelijk kom je terecht op Ubuntu’s bureaublad en kan je out of the box een aantal toepassingen (firefox,…) even uitproberen.

  5. Genoeg gezien? Haal de CD uit de lade en start je pc opnieuw op. Die zal terug je oude, vertrouwde Windows opstarten.

Er is een uigebreide tutorial met het wat, hoe en waarom!

Dat lijkt me wel wat, ik wil dat wel installeren!

Dat kan. Meer zelfs, je kan Ubuntu perfect naast Windows installeren. Als je je pc opstart krijg je dan een keuzemenu waaruit je kan kiezen welk besturingssysteem je kiest. Ubuntu of Windows? De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het installeren van een nieuw besturingssysteem niet iets is wat je zomaar moet proberen. Zeker niet zonder backups van je data. Informeer je eerst even op de Ubuntu website over het wat en hoe.

Er zijn dit weekend alvast 2 release parties in Vlaanderen om Karmic Koala te vieren. Misschien hét moment om even contact te maken met de Belgische community.