Netsensei

Much Ado About Nothing

Kerstkitsch

’t Is weer van dadde: de kerstmarkten zijn weer in het land. Hier in Brugge is het dit jaar allemaal nog schreeuweriger dan de voorbije jaren. Maar het publiek lust er pap van: vandaag kon je letterlijk op de koppen lopen. Zelfs al was het weer eerder druilerig en nat.

Ach, kerstmarkten. Toen ik klein was heb ik met mijn vader ooit die van Keulen bezocht. Dé archetypische kerstmarkt. Ze had wel iets feërieks. Standjes met kerstdecoratie, weihnachtsmuziek en geraffineerde decoratie. Waarlijk wonderbaarlijk. De kerstmarkten hier in Vlaanderen daarentegen, zijn in mijn ogen niet veel meer dan een commercieel afkooksel. Eerst de overdaad aan vettige etensstandjes met hamburgers en braadworsten en dan de gluhweinstandjes waar, volgens mij, vooral Filiers vandaag fortuinen aan verdiend. Dan is er de massa die zich stort op de standjes met talrijke prullaria die duur wordt verkocht. Wat hebben bijvoorbeeld fake Afrikaanse beeldjes in godsnaam nog te maken met kerstmis? Tenslotte hebben ze hier in Brugge de slechte gewoonte om reeds voortijdig met zachte aandrang de boel te sluiten.

Ach kerstmarkten, ze zijn duidelijk niet aan mij besteedt. En ondanks die verzuchtingen is het wel een keertje leuk om er eentje te bezoeken als het weer wat meezit. Maar mijn grootste verzuchting, dat is toch wel dat ze elk jaar vroeger en vroeger beginnen. En ik ben nog niet eens in de kerstsfeer! Daar is het nog véél te vroeg voor. Sinterklaas moet overigens duidelijk plaats ruimen voor de commercie die Kerstmis is geworden. Als het aan mij lag zou ik alles kerstmis-related verbieden voor 6 december. Of ben ik nu té verzuurd en enggeestig aan het doen?