Netsensei

Much Ado About Nothing

Soep

De week van de smaak is dan wel voorbij, ’t is nooit te laat om toch nog net een bijdrage te leveren. Vanavond heb ik een recept van ons aller Piet Huizentruyt gemaakt: tomatensoep! Klassiek en zonder veel franjes, maar wel overheerlijk.

En ja, ik vind SOS Piet een beestig goed kookprogramma. Eindelijk eens een programma dat toont hoe je normale kost kunt maken. Geen Herwig van Hove toestanden of Come Chez Soit allures. Neen, gewoon wat je zelf kan maken. En nog op een aanschouwelijke manier aangebracht ook! Go Piet! Ahum, de soep dus.

Missie: deze ingrediënten proberen samen te brengen in een smaakvol geheel.

Eerst en vooral alles snijden. Ik zal u zeggen: ik kan ab-so-luut niet tegen gesneden ajuin. Ik moet om de minuut even de badkamer invluchten omdat mijn ogen pikken dat het geen naam mag hebben. Eenmaal die marteling doorstaan had ik dit:

De volgende stap is natuurlijk alles in de pot gooien. Om te beginnen heb ik de aardappel en de ajuin gewoon goed gestoofd in een weinig braadvet. Daarna ging de tomaat ook in de pot, samen met een litertje water.

En dat laten we gedurende twintig minuutjes rustig koken. No rush. Ondertussen tijd om even de balletjes voor te bereiden: gehakt draaien en in de bloem doen. Dan krijg je dit:

Zo, daarna een beetje voor de TV hangen en wachten tot de kookwekker afgaat. Eenmaal gekookt moet je eerst goed mixen. De volgende stap is de soep goed zeven om alle onzuiverheden weg te krijgen (tomatenpitjes, tomatenvelletjes, restjes ajuin) en een elegale soep te krijgen. Dat lukte mij, voor een allereerste keer soep maken, wonderwel:

Om het op smaak te krijgen deed ik er een halve kop groentenbouillon bij en een goede koffielepel tomatenconcentraat. Volgens Piet kan je er ook ketchup bij doen, maar gezien de hoeveelheid die ik maakte zou dat van het goede teveel geweest zijn. Daarna de balletjes erin en het geheel zachtjes laten sudderen tot de balletjes goed gekookt zijn.

Op de foto zie je duidelijk de dieprode kleur die het concentraat aan de soep heeft gegeven. Wel een beetje opletten want je teveel concentraat overheerst de smaak. Afwerken doe je met zout, peper en eventueel kruiden naar keuze. Maar ook die laatste heb ik gelaten voor wat ze waren.

Bon appetit!