PVR

In een hoekje van mijn studio staat er naast mijn fileserver een HP Vectra VE stof te verzamelen. Het ding is een pentium II met 128Mb RAM en een harde schijf van 4Gb. Ik heb die ooit eens ‘gewonnen’ bij een verloting van afgedankt stedelijk computermateriaal.

Nu denk ik er een praktisch nut voor gevonden te hebben: waarom maak ik er geen PVR van? Uiteraard is het geen digitale televisie maar ik zie wel een TiVo-achtig systeem voor mij. Met timeshift functies en al.

Het enige wat ik nog nodig heb is een TV kaartje met hardwarematige MPEG en-/decoding (kwestie van de CPU niet te laten doorbranden). En qua software zou ik – uiteraard – gaan voor Ubuntu of Debian met MythTV.

Alleen vraag ik mij af of het ding straf genoeg is om dat allemaal te trekken. Ik had gisteren voor de leute de installatie cd van Dapper ingestoken, maar ondanks véél geratel kwam hij niet verder dan het renderen van een halve gnome desktop. Not fun! Straks doe ik een tweede poging.

Mensen met ideeën, ervaringen of gedachten?

13 replies

 • Ubuntu zal wat te ambitieus zijn voor dat machientje, vrees ik.
  Dan ga je meer chance hebben met een KDE-based desktop. Ik heb hier een oude krel van een laptop (400mhz, 96meg ram) en dingen zoals Back|Track, Knoppix-based (knoppix zelf, slax, kanotix, etc), lopen daar nog “vlot” op.

  Damn Small Linux is ook heel leuk, distro van maar 50meg ofzo, maar wel heel basic.
  Keuze te over dus.

 • Matthias

  1 november 2006 at 12:51 pm

  mja, ik ben nu bezig met de server editie van ubuntu dapper. Die heeft een non-graphical installer. De bedoeling is om daar dan een lightweight window manager zoals xfce of zo op te pleuren. Eerst zien hoe dat performantiegewijs werkt zodat ik kan inschatten of ik de hardware al dan niet ga aanschaffen…

 • @Charlo: ik dacht dat gnome lichter was dan KDE hoor, maar xfce is natuurlijk nog een pakje lichter.

  Ik zou gewoon geen GUI op dat machien zetten. Mythtv is echt tof, zet dat op die bak en bedien het vanaf een andere pc. Mythtv is daarvoor gemaakt, laat streamen op de server en afspelen op een massa clients.

 • Matthias

  1 november 2006 at 1:54 pm

  Mja, maar ik heb geen andere bak. 🙂 ’t is te zeggen, geen die ik enkel als frontend zou willen ‘opofferen’. Dat betekent dus een gecombineerde backend/frontend installatie op die P2.

  Ik zie nu ook juist deze tutorial:

  https://help.ubuntu.com/community/MythTV_Edgy_Backend_Frontend

  Dat lijkt me wel doenbaar. En ja, ik dacht ook dat gnome lichter is dan kde.

 • Matthias

  1 november 2006 at 1:57 pm

  O ja, om het nog wat lastiger te maken: er zit *maar* 4Gb in die bak. En een matrox G100 kaartje. ’t is écht antiek! :p Er zat ook een tokenring kaart in maar die is eruit gesloopt.

  Ik zou dus minstens ook nog een grotere harde schijf moeten hebben en een grafische kaart met s-video/composiet uitgang en een ethernetkaartje. :p

 • Hier kan je de avonturen van mijn schat vinden : http://www.tenderfeelings.be/blog/index.php/lancelot?cat=281
  Bij ons draait het ondertussen al een jaartje.

 • Met die machine ga je het nie trekken. Je zal ook nog een sterkeren grafische kaart nodig hebben, die G100 gaat nie genoeg VRam om alles te renderen. Ik zou eens het kostenplaatje maken maar ik vrees ervoor dat je van die oude machine geen pvr zal kunnen maken.

 • Gnome mag dan wel lichter zijn dan KDE, maar mijn oude laptop wil Ubuntu van geen kanten booten. Knoppix-based met KDE daarentegen doet-ie zonder morren. Weird eh.

 • Matthias

  2 november 2006 at 10:21 am

  Mja, effe op GoT gezet.

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1173322

  Ik denk dat het kantje boord is. Dan nog eens kijken wat de kosten zijn van een goedkope barebone of zo en de afweging maken. In het slechtste geval koop ik zo’n kaartje om achteraf te ontdekken dat ik het er niet mee kan trekken.

  @Welta: ik heb ondertussen een ATI met 64Mb uit Chronos gehaald en gewisseld met de G100. That should do something. Blijft als enige bottleneck over: CPU + 128Mb RAM.

 • Kunt ge van dat machien eigenlijk niet beter een router maken ofzo? Nic’ske derbij en klaar.

 • Matthias

  2 november 2006 at 11:44 am

  Heb eigenlijk al een routerke en een p2 die dienst doet als file/mail/webserverke :p ’t is gewoon dat ik aan die oude hardware nog een nut had willen geven…

 • Ge moet toch niets “opofferen” als frontend? Uw gewone desktop-pc kan toch verder zijn werk blijven doen en daarnaast ook de streams van mythtv tonen?

 • Matthias

  2 november 2006 at 7:55 pm

  @Peter, ja, maar het idee is om het zaakje als een frontend/backend te laten draaien en aan te sluiten op mijn pc. Een echte HTPC dus.

  Ja, ik kan natuurlijk mijn AMD 1800XP als backend laten draaien en de P2 als frontend thin client, maar dat zie ik zo niet zitten stroomverbruikgewijs. Het moet eenvoudiger kunnen.

Commentaar is gesloten