Netsensei

Much Ado About Nothing

Boekenbeurs, Het Verslag

Op algemene aanvraag dan maar: de eerste dag van de Boekenbeurs. Ik ben zo na de middag vanaf het Zuid richting Bouwcentrum Antwerp Expo afgezakt. Met mijn vrijkaart van de uitgeverij van ons moeke hoefde ik gelukkig niet in de rij te staan. Neen, direct naar binnen.

Druk, mensen, druk! Veel volk. Niet alleen senioren zijn er, maar mensen van alle leeftijden. Naar getrouwe gewoonte zijn er weer een viertal grote zalen volgepakt met stands. Omdat het al de zoveelste keer was dat ik ging en de locatie van de grote uitgevers nauwelijks verandert, verzuimde ik het een plannetje mee te nemen.

Het eerste wat opvalt is dat de uitgevers kosten nog moeite hebben gespaard. De stands zien er zo mogelijk nog afgelikter en multimedialer uit dan ooit. Flatscreens smeken overal om aandacht. Op elke stand wordt er afgerekend op kassa’s uitgersust met touchscreens en de meeste infostands zijn voorzien van Apple’s verbonden met (ik vermoed) draadloos internet. Radio 1 heeft zelfs een volledige studio ingericht om uit te zenden vanaf de Boekenbeurs. En Humo heeft een heuse videowall waar onder andere Tom Van Dijck zijn best doet als Alain Vandam. Sommige decors zijn vrij futuristisch te noemen. En de waren zelf staan vaak uitgestald in stevige, robuuste rekken in plaats van gammele schabben.

Ook nu weer zijn er een pak auteurs. Mensen die ik gespot heb: Herman Brusselmans, Sabine De Vos, Pieter Aspe, Mark De Bel, Tante Kaat, Peter Verhelst, Tom Naegels, Pascal Vyncke, Merel Roze (jaja, ze was er ook. Ik heb haar debuutroman even vastgehad),… Voor sommigen zoals De Bel en Aspe moest er een aparte rij worden afgespannen om het signeren op een geordende manier te laten verlopen. Elke stand zit nu tjokvol auteurs die signeren. Sommigen zitten vrij ongelukkig terwijl het volk op een afstandje passeert. Bij eentje stond er onder zijn naam zelfs het epitheton ‘misdaadauteur’ om toch te duiden in welke genre de man bezigt.

Nog een vaststelling is dat de Boekenbeurs allang niet meer louter om boeken gaat. Nieuwe media spelen een grotere rol dan ooit. De Standaard Uitgeverij had een aparte DVD stand waar films en series (Carnivale, Desperate Housewives,…), films (The Da Vinci Code compleet met verkleedde promo-moniken) en games (The Sims franchise) verkocht werden. Ook werd er ruim gegrossierd in boeken over computers en praktische handleidingen (denk genre ‘computeren over 50’ en ‘veilig surfen’). Zo had ik een exemplaren van Ubuntu Hacks van O’Reilly en ‘Fotograferen met de Nikon D50’ in mijn handen. Ik heb niets aangeschaft, maar als het aan mij lag, dan zou ik al snel met een lege geldbuidel huiswaarts keren.

Toch ging ik ook voor de boeken. En daar was er nu helemaal geen gebrek aan. Qua romans is misdaad nog altijd very hot. Non-fictie scoort ook zeer goed. Bij uitgeverij Lannoo stond het barstensvol boeken van de oudere politici (Eyskens, De Clerck,…) die nu massaal hun memoires schrijven. Maar ook andere boeken gaande van lifestyle over koken en zingeving tot seks waren er. Het stond er allemaal. En natuurlijk scoren ook strips zeer goed.

Een laatste vastste vaststelling is dat de organisatie van de Boekenbeurs heel goed werk heeft geleverd. Hoewel er héél veel volk was, had ik nooit het gevoel compleet vast te zitten of onder de voet gelopen te worden. Alles staat duidelijk aangeduid en al.

Afijn ja, ik heb er dik twee uurtjes rondgedwaald. Allez ja, voor de liefhebbers: allen daarheen!