A friendly reminder

Zucht, de jongens en meisjes van Redmond hebben het weer gevonden: via de automatische updates van windows wordt er een notficatiesysteem geïnstalleerd dat je vriendelijk vertelt of je windows wel legaal is. Which happens to be not the case. Dat wil zeggen dat ik bij het opstarten geconfronteerd wordt met een “U bent de dupe van softwarevervalsing” melding en de aanmaning om mijn windows installatie te legaliseren. In mijn taskbar krijg ik vervolgens dit te zien:

zucht

Deze vriendelijke melding kadert in het Windows Genuine Advantage programma van Microsoft. Nu ben ik een voorstander van legale software en begrijp ik waarom Microsoft dit doet. Toch ben ik niet geneigd om nu snel naar de softwareboer te stappen om er een legale Windows te kopen. Net zo min als waarschijnlijk zowat het gros van de windowsgebruikers. En daar is een goede reden voor: het kost je stukken van mensen!

In tegenstelling tot gecommercialiseerde alternatieven krijg je enkel een naakt besturingssysteem, een internetsuite en enkele basisapplicaties. De rest moet je ofwel extra aanschaffen ofwel downloaden. Kortom, je bent al veel geld kwijt nog voor je je eerste échte toepassingen (Microsoft Office, Adobe Photoshop, etc.) geïnstalleerd hebt.

Natuurlijk zijn er een pak alternatieven. Open source en al. Maar dan preek ik natuurlijk voor eigen kerk: dankzij open source kan je kostenloos én legaal een besturingssysteem verkrijgen mét alle software zomaar beschikbaar. En dat is mooi. Héél mooi. Niet alleen voor de particuliere consument, maar ook voor onderwijs, onderzoek, bedrijven die voor hun diensten steunen op een basisinfrastructuur, etc. Enfin, teveel om op te noemen. En dan is er ook nog Apple dat met zijn Mac OsX heel wat meer out-of-the-box te bieden heeft dan Windows.

Verder dan zo’n stomme notificatie kan Microsoft moeilijk gaan. Dat +90% van de computers windows draait danken ze aan hun vendor lock-in. Het gros van die machines draait een piraatversie van hun vlaggenschip. De dag dat ze die écht zouden afsluiten betekent een serieuze klap voor de windowsgebaseerde industrie. Het zou ook betekenen dat ze hun monopoliepositie riskeren. Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat ze zó ver zouden durven gaan. Zeker gezien de concurrentie meer en meer een aantrekkelijk alternatief kunnen bieden.

8 replies

 • ik krijg etzelfde! na een upgrate kwam dat er plots op. zeer ambetant

 • Niet dat ik wil lastig doen maar is de reden dat je een zeer kaal systeem krijgt niet de schukd van de Europeese regering? Die zorgden ervoor dat Microsoft al gezaag kreeg bij de meegeleverde mediaplayer en/of internet explorer in de VS.

  Ik ben trouwens benieuwt hoeveel de verkoop gestegen is van de windows xp licenties in de computerwinkel. Ik zal eens een berichtje nalaten op het forum van Lucky’s PC en dat navragen.

  Voor m’n ouders was het wel een reden om legaal te gaan met hun windows. Ik had ook Service pack2 nodig voor m’n wifi beveiliging (wpa-psk).

  Trouwens een legale Windows Xp Home kost op dit moment maar 96 euro.
  Bron: http://luckys.be/prodinfo/?NR=6988&Preview=
  En voor studenten bestaat er ook zoiets als een studentenlicentie.

 • En moest je de meldingen kwijt willen is er nog een tooltje waarmee je die WGA-notificaties kan verwijderen: http://www.firewallleaktester.com/tools/RemoveWGA.exe
  (Bron: Tweakers.net)

 • Nog een nieuw argument om allen over te schakelen op Ubuntu of een andere linux-versie. Probleem is wel dat deze de meeste Games niet ondersteunen, waardoor je wat in de kou blijft staan.

 • merci e Welta, k ben der vanaf

 • Lynn haar ma heeft dat “virus” ook al te pakken. Probleem is wel dat ze ooit een legale versie van Windows op die pc had, die het uiteraard na een tijdje begaf onder het gewicht van virussen en spyware. Die CD was dan niet meer te vinden waardoor daar een “alternatieve CD” voor gebruikt werd. Dan komen ze nu af met dat gezaag, hoewel er destijds wel voor Winprul op die pc betaald geweest is.

  Het is natuurlijk een feit dat MS het zich niet kan permiteren veel software mee te leveren, wat een zwaar misbruik zou zijn van hun monopolie en een doodsteek zou zijn voor de concurrentie. Ze zouden het echter wel veel gemakkelijker kunnen maken om bijkomende software aan te schaffen en te installeren en vooral die software een pak goedkoper te maken. Een beetje zoals een package manager: aanvinken wat je wil, evt betalen met creditcard, en de boel wordt automatisch gedownloaded en geïnstalleerd. Al eens gekeken hoeveel een licentie voor Office kost trouwens?

  Lang leve alternatieven waarbij je niet lastiggevallen wordt voor dergelijk rompslomp.

 • Wat ik mij afvraag: Windows levert ook nauwelijks drivers mee, waarom? Laatst was ik bij een kameraad en die zei me dat hij de drivers van zijn netwerkkaart nog moest installeren. Drivers van een netwerkkaart installeren??? Tja, het was echt lang geleden dat ik nog een Windows geïnstalleerd had. Zou het meeleveren van (al dan niet door MS zelfgeschreven) drivers voor pakweg een netwerkkaart ook concurrentievervalsing zijn? Ik denk het eigenlijk niet. Al bij al is Windows echt wel uiterst kaal op dat vlak: als je windows op een pc zet, mag je voor elk onnozel stuk hardware nog drivers gaan installeren, wat weeral een rompslomp is met CD’s of zoeken op het net.

 • A friendly reminder (2) at Netsensei

Commentaar is gesloten