Netsensei

Much Ado About Nothing

A friendly reminder

Zucht, de jongens en meisjes van Redmond hebben het weer gevonden: via de automatische updates van windows wordt er een notficatiesysteem geïnstalleerd dat je vriendelijk vertelt of je windows wel legaal is. Which happens to be not the case. Dat wil zeggen dat ik bij het opstarten geconfronteerd wordt met een “U bent de dupe van softwarevervalsing” melding en de aanmaning om mijn windows installatie te legaliseren. In mijn taskbar krijg ik vervolgens dit te zien:

zucht

Deze vriendelijke melding kadert in het Windows Genuine Advantage programma van Microsoft. Nu ben ik een voorstander van legale software en begrijp ik waarom Microsoft dit doet. Toch ben ik niet geneigd om nu snel naar de softwareboer te stappen om er een legale Windows te kopen. Net zo min als waarschijnlijk zowat het gros van de windowsgebruikers. En daar is een goede reden voor: het kost je stukken van mensen!

In tegenstelling tot gecommercialiseerde alternatieven krijg je enkel een naakt besturingssysteem, een internetsuite en enkele basisapplicaties. De rest moet je ofwel extra aanschaffen ofwel downloaden. Kortom, je bent al veel geld kwijt nog voor je je eerste échte toepassingen (Microsoft Office, Adobe Photoshop, etc.) geïnstalleerd hebt.

Natuurlijk zijn er een pak alternatieven. Open source en al. Maar dan preek ik natuurlijk voor eigen kerk: dankzij open source kan je kostenloos én legaal een besturingssysteem verkrijgen mét alle software zomaar beschikbaar. En dat is mooi. Héél mooi. Niet alleen voor de particuliere consument, maar ook voor onderwijs, onderzoek, bedrijven die voor hun diensten steunen op een basisinfrastructuur, etc. Enfin, teveel om op te noemen. En dan is er ook nog Apple dat met zijn Mac OsX heel wat meer out-of-the-box te bieden heeft dan Windows.

Verder dan zo’n stomme notificatie kan Microsoft moeilijk gaan. Dat +90% van de computers windows draait danken ze aan hun vendor lock-in. Het gros van die machines draait een piraatversie van hun vlaggenschip. De dag dat ze die écht zouden afsluiten betekent een serieuze klap voor de windowsgebaseerde industrie. Het zou ook betekenen dat ze hun monopoliepositie riskeren. Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat ze zó ver zouden durven gaan. Zeker gezien de concurrentie meer en meer een aantrekkelijk alternatief kunnen bieden.