De donkere doos

Bon. Al gedurende twee jaren trek ik er geregeld op uit met mijn [tag]Canon[/tag] Powershot A60. Dat was voldoende als beginnende fotograaf. Via mijn eigen werk en de reportages van anderen kreeg ik de smaak anders wel te pakken. Ondertussen heb ik heel wat literatuur gelezen en dan komt het moment dat ik zelf eens wat wil gaan experimenteren… om dan tot de ontdekking te komen dat mijn A60 ook zijn limieten kent: macrofotografie moet ik bijvoorbeeld niet proberen en vanaf dat ik mijn ISO waarden iets te hoog zet krijg ik last van noise. Bovendien levert mijn A60 alles af in JPEG. Om tot slot maar te zwijgen van shutterlag en zo.

Enfin, tijd om eens uit te kijken naar wat er nog zoal op de markt is. Al snel heb ik besloten om eens voor een [tag]dSLR[/tag] te gaan. Uit de ervaringen van de fotobloggers onder ons schijnt de [tag]Nikon d70[/tag] een fantastisch toestel te zijn. Dankzij kameraad Twanne mocht ik het genoegen smaken eens eentje ter hand te nemen. Ik was meteen verkocht. Snel kwam de koude douche toen ik de prijzen zag en de d70 onverrichterzake uit het hoofd mocht zetten.

Dat is nu dik vier maanden geleden. Ondertussen bleef het idee van de dSLR in mijn achterhoofd spelen. Ik zou er ooit wel eentje kopen. En – low and behold – via o.a. Belgium Digital kwam ik uit op een [tag]Nikon D50[/tag]. Uit de reviews hier en daar blijkt de D50 zo de budgetversie van Nikon te zijn en wordt ze omschreven als het instapmodel voor de beginneling-amateur. Ideaal lijkt me. En inderdaad, de prijs lijkt wat democratischer te zijn.

Enfin, niet zomaar een aankoop die ik vandaag op morgen ga doen. Neen. Ik denk erover na om de aanschaf te plannen voor deze zomer. Misschien zelfs zo rond mijn verjaardag in augustus! Ondertussen heb ik dus nog flink wat tijd om elke maand te sparen en een kleinigheid opzij te zetten. En natuurlijk om wat te oefenen in cadrage en zo met mijn vertrouwde Powershot A60. Trouwens, over nog eens vier maanden zal de prijs nog wat verder zakken zeker? Ha!

7 replies

 • een tweetal opmerkingen:

  1. Je koopt niet alleen een body, maar ook lenzen… Canon heeft het voordeel dat ze doorgaans iets goedkoper zijn wat betreft lenzen. Canon heeft ook een instap dSLR: de 350.

  2. Kijk ook eens ‘over de grens’. Mijn fotomateriaal komt steevast uit Duitsland (Top-foto.de): veel goedkoper dan pakweg Demey of Tuyttens of … in Brugge. BTW: ze spreken er perfect nederlands…

 • Mijn post is grotendeels weggevallen!? er stonden wel enkele “groter dan” tekens in.

 • Matthias

  13 april 2006 at 11:22 pm

  Ahoei? Wat bedoel je eigenlijk?

 • Mijn mening: gewoon voor de de D50 gaan: ik heb met een 350 eens een 1GB kaartje volgeschoten en ik moet zeggen dat die camera me niet degelijk aanvoelt tov van een D50.

  Over gebruiksgemak neig ik ook naar de D50/D70 ze werken zeer intuïtief, voor alle directe instellingen moet je geen menu’s oproepen; gewoon een knopje induwen en een wieltje draaien om te selecteren.

  En het argument over lenzen: alle lenzen van een beetje kwaliteit kosten geld *punt* Als je voor een canon “L-glas” wil opschroeven ben je ook snel arm. De Nikkor DX-lenzen zijn ook nie goedkoop maar zeer kwalitief-vol.

 • Tweedehandse D70’s zijn tegenwoordig rond de 500 euro. Nog goedkoper dan zo’n D50. Kijk eens op http://www.fotobeurs.com, en de links naar tweedehands in Nederland die je daar vindt. Ebay is ook een mogelijkheid.

Commentaar is gesloten