Netsensei

Much Ado About Nothing

In de mail

Ik kreeg vanochtend volgend mailtje. En wat commentaar.

Beste Blogger,

Een goeiedag terug!

In Vlaanderen en Nederland beweegt er de laatste tijd het één en het ander in het onderwijs. Een aantal radicale onderwijsvernieuwers richten scholen op die mede bestuurd worden door de studenten, waar geen curriculum vastligt en waar kinderen niet worden opgedeeld in leeftijdsgroepen. Activiteiten en lessen worden er enkel opgestart op initiatief van de kinderen. Vanzelfsprekend roept zo’n aanpak heel wat vragen op.

Hoe? Wat? Heb ik iets gemist? Waarschijnlijk wel aangezien ik nog geen koters heb. Moet ik mij nu zorgen maken voor de toekomst?

Met mijn ‘Sudbury Blog’ hoop ik alvast een paar van die vragen te kunnen beantwoorden. Ik vertrek volgende week op stage naar een Amerikaanse Sudbury school waar 65 studenten deze vorm van onderwijs volgen. Ik hou een internet-dagboek over bij als stageverslag.

O! Het gaat over het Sudbury model. Ik geloof dat daar inderdaad één of twee schooltjes van bestaan ergens in het Oost-Vlaamse. Meen ik mij te herinneren uit een artikeltje in de Standaard van enkele maanden terug. Leuk dat je een blogje over je stage wil beginnen. Join the club zou ik zo zeggen! Maar wat maakt jouw blog zo speciaal? Wat wil je ermee bereiken? Buiten dan het sudbury model wat verder uitdragen, vermoed ik… (voel je hem komen??)

Bedoeling van deze website is een bijdrage te leveren tot de dialoog rond radicale onderwijsvernieuwing in Vlaanderen en Nederland.
Berichtgeving over dit initiatief op uw weblog, positief of negatief, wordt van harte
geapprecieerd.

Nagel op de kop! Je wil mijn mening en je hoopt dat we allen er een potsje aan wijden en – uiteindelijk – de boodschap ook bij anderen terecht komt. Ha! Wel, beste Tuur, ’t is niet dat ik geneigd ben om een kunstmatige discussie over Sudbury scholen op te starten en die te promoten. Ik vind het interessanter om te horen wat anderen met dergelijke vragen doen. Het is immers zo dat ben jij de eerste die vraagt of mijn blogje als platform voor jouw boodschap mag dienen. Dat je de blogosfeer in zijn geheel daarvoor wil gebruiken, is geen nieuw fenomeen: onlangs nog stuurde een frisdrankfabrikant – vrijblijvend – blikjes van een nieuw product rond naar verschillende A-list bloggers in de hoop dat die zouden inpikken en een positieve boodschap uitdragen. Anderen proberen met ‘kunstmatig’ blog aan viral marketing te doen in de hoop de boodschap zo te infiltreren. Jij probeert als particulier immers iets gelijkaardig te doen. En waarom ook niet? Je weet immers maar nooit! Ik vind je vraag dan ook niet zo vrijblijvend als ze lijkt. Kan je op zo’n manier überhaupt een discussie voeren? Je probeert ons immers hoe dan ook voor je zaak te winnen!

Enfin, als referentie wil ik het linkje naar je blogje eerder in deze context publiceren.

de Sudbury blog vind je terug op http://tuurdemeester.blogspot.com.
met vriendelijke groet,
Tuur Demeester

’t is Hraah Hedaan!