Netsensei

Much Ado About Nothing

Anna

Alvast héél erg gefeliciteerd, Michel, met uw jongste spruit! Nog geen halve dag oud en nu al een beroemdheid in gans virtueel Vlaanderen. Je moet het toch maar doen.

Overigens vind ik Anna een mooie naam.

Even wat opzoekwerk gedaan. Volgens het Nationaal Instituut van de Statistiek werden er in 2004 zo’n 114 Anna’s in Vlaanderen geboren en zo’n 180 Anna’s in gans België. Daarmee bekleedt Anna voor dat jaar respectievelijk de 45ste en 48ste plaats als meest populaire voornamen.

Voor zover ik kon opzoeken stamt deze naam en zijn variaties (An, Anne, etc.) af van het Hebreeuwse Hannah wat liefelijk of genadig betekent (beide betekenissen zijn mogelijk).

Uiteraard zijn er heel wat bekende Anna’s geweest. Zo was Anna de zuster van Dido in de Romeinse Mythologie. Ovidius identificeert haar als Anna Perenna. In de Arthursaga is Anna dan weer de halfzuster van Arthur. Uit hun incestueuze relatie kwam Mordred die uiteindelijk verantwoordelijk was voor d val van Camelot. Verder schijnt het Vaticaan ook een Heilige Anna te erkennen. Zij zou de moeder zijn van Maria en – uiteraard – de grootmoeder van Jezus. Ook een hele schare Anna’s waren van addelijke bloede: Anna van Groot Brittanië (1665 – 1714), Anna van Bretagne (1477 – 1514) en Anna van Oostenrijk (1601 – 1666) – die overigens de moeder van Louis XIV was – om maar enkele te noemen. Volgens imdb waren er niet veel Anna’s die het gemaakt hebben in de filmindustrie. Daar zit dus nog potentieel.

Verder zitten er zo’n 27 867 foto’s van verscheidene Anna’s in Flickr. Tenslotte kent Google zo’n 221 miljoen Anna’s. Op nummer één staat natuurlijk Anna Kournikova. Misschien eens tijd om daar wat aan te doen, Michel? Anna op nummer één!