Netsensei

Much Ado About Nothing

Don’t touch my LANparty

Dit weekend was het weer van dattum: de politie viel binnen in een LANparty en legde beslag op een pak computers en aanverwante. De reden? Er werd illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals films en muziek broederlijk gedeeld. Vandaar dat ik forum een fantastisch idee vind! Ik zou zeggen: registreer er een .be naam voor en promoten die handel!

<a href=“What’s a LANparty and why should I care?” <="" a=""> Wel, een LANparty is een bijeenkomst van computerfanaten. Ze brengen hun pc mee en plaatsen die in een netwerk. Oorspronkelijk (het concept is al jaren oud) werden er op het netwerk spelletjes tegen elkaar gespeeld. Er worden zelfs heuse competities gehouden. Ondertussen wordt er op professioneel niveau gespeeld. Getuige daarvan de WCG waar jong talent hun land vertegenwoordigd want spelletjes zijn uitgegroeid tot eSport waar bakken geld mee gemoeid zijn.

Een LANparty’s zijn doorgaans ad hoc aangelegenheden. Een paar vrienden organiseren er eentje in de parochiezaal en nodigen via het internet medegamers uit. Doorgaans gaat het om niet meer dan 20 tot 40 personen. De grootste LANparty in het land is toch wel die van Ordened Computer Chaos waar een paar duizend gamers op afkomen. Naast het spelen van spelletjes is ook het sociale aspect belangrijk: mensen leren kennen en met een pint en een bak friet wat socializen.

LANparty’s kennen helaas ook een duister kantje: illegaal verspreiden van warez ofte software, muziek, films, etc. In het wereldje gekend als leechen. Vaak wordt het opgezette netwerk gebruikt/misbruikt om auteursrechtelijk beschermd materiaal uit te wisselen. Sommige deelnemers komen zelfs allang niet meer om te gamen maar om te leechen. Bovendien ontbreekt het aan totale controle over wat er precies op zo’n netwerk gebeurt. Die totale vrijheid is immers iets wat je op het internet allang niet meer terug vindt.

Dergelijke praktijken worden tegenwoordig echter steeds minder getolereerd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de overheid LANparty’s begint te viseren. Met ‘brutale’ politie-invallen en inbeslagname probeert men voorbeelden te stellen: leechen kan niet! Het gevolg is wel dat heel wat eerlijke mensen bang worden om nog deel te nemen of zelf eentje te organiseren. Het publiek bestaat immers voornamelijk uit tieners en twintigers!

Helaas wordt er van overheidswege ook niet aan preventie gedaan. Gamen als cultuurverschijnsel wordt in Vlaanderen niet als dusdanig erkend. Er is dus geen aanspreekpunt waar organisaties terecht kunnen met vragen omtrent juridische problemen. Er wordt ook niet aan preventie gedaan om LAN organisaties te wijzen op het belang van monitoring van hun netwerken en het weren van illegale praktijken. Samenwerken met de organisaties werkt immers veel productiever dan klopjachten op puberende gamers! Het zijn zij immers die bewust moeten worden gemaakt van het nut van auteursrechten.

Meer informatie:

  1. Games Telenet
  2. Tweakers.net
  3. T-Others
  4. WRL