Netsensei

Much Ado About Nothing

De tussenstand

Een lanparty, da’s gamen. Da’s eens tussen gelijkgezinden zitten. Da’s mekaar virtueel afmaken en daarna hoffelijk een pintje drinken. Ach ja… games en vreugde. Maar dan moet je wel een goed werkende pc hebben.

Ik moet eerlijk zijn. De laatste uren heb ik wat afgezweet. Steam blijkt lastiger te doen dan gedacht. Bij het installeren van Steam op mijn nieuwe machine – hulde voor Jon – beweert de on line winkel dat ik slechts de helft van alle games in mijn bezit ook effectief bij hen heb gekocht. Met andere woorden, een flink deel van mijn aankopen zijn niet meer beschikbaar. Ugh!

Ik heb ondertussen al op en af steam geïnstalleerd, gegoocheld met allerlei backups en whatnots. Zonde resultaat. Gelukkig heb ik mijn credit card op zak en dus kon ik net een vrij dwingend berichtje naar het Steam Support Team sturen. Eens benieuwd hoe snel dat ze daarop zullen reageren en mijn aankopen vrijgeven.

Maar op momenten als deze beseft een mens meer dan ooit dat software eigenlijk een dienst is. Zelfs spelletjes. En dat je als eindgebruiker de controle moet overlaten aan de makers. Eerlijk gezegd een goeie zaak want zolang het goed werkt, krijg je een mooie support en moet je je nergens zorgen om maken. Maar o wee als het daar eens durft fout te lopen!

In de rand nog dit: op mijn nieuwe machine staat Vista. Een OEM licentie die er gratis bijkwam. In het eerste halfuur dat ik er mee heb zitten prullen mocht ik drie tot vier keer rebooten. En verder weigerde het netwerk alle dienst zonder een duidelijk aanwijsbare reden te geven. Uiteindelijk lag het aan de netwerkkabel. Vista is naar mijn eerste hands-on indruk nu een dikke usability fail. Opties op onlogische plaatsen zetten, tientallen verwarrende navigatiepaden doorheen de interface om hetzelfde te bereiken… Afin, ik wil het nog wat de tijd geven, maar het doet mij weer iets meer neigen naar deze conclusie: als je wil productief wil zijn, dan zijn er betere platformen dan Windows. Is gamen je ding, dan is dit, jammer genoeg, de enige optie. Of je moet uitwijken naar het gemak van een console.