Netsensei

Much Ado About Nothing

WordPress 2.0 bis

Demus zegt het zowat allemaal. WordPress 2.0 bevat veel bloatware. Ik heb het ondertussen ook ergens geïnstalleerd als test. Het ziet er allemaal wel gelikt uit, maar ik ben er toch niet helemaal wild van. Het gaat vooral om de AJAX truukjes. En inderdaad, zoals Nicodemus het stelt: het “show-my-éliet-skillz” ligt bijzonder hoog tegenover het usabilitygehalte.

Om te beginnen ben ik nooit geen fan geweest van “rich text editors” en zo. Het mag dan wel WYSIWYG zijn, je geeft er toch ook een stukje controle voor op. Ik heb met dergelijke editors een vrij groot dégout opgedaan dankzij Bill Gates, Word, Frontpage en de knullige resultaten die deze leverden. Dan speel ik nog liever zelf met HTML tags.

Verder vind ik de uitklapbare submenuutjes in de “post” sectie vrij onhandig om niet te zeggen gewoon irritant. Je kan ze van plaats verwisselen (slepen) en ze zijn on-the-fly opklapbaar. Maar veel meer dan wat javascript gegoochel is dat toch niet. Bovendien hadden we dat al veel eerder en elders gezien. Not very impressive.

De vrijgekomen ruimte werd dan wel ingevuld met de “upload” functie (applaus) die op zijn beurt flink werd gekortwiekt (boee!). Je materiaal komt terecht in de /wp-content sectie. Of je dat nu wil of niet. Bovendien worden er ook nog eens aparte folders op datum gemaakt! Op termijn krijg je dus een vrij onoverzichtelijke folderstoep. Om nog maar te zwijgen wanneer je migreert vanuit een situatie waar je uploads op een andere locatie worden bewaard. Big nono! Een duik in de codebase leerde mij dat de locatie gewoon opgeslagen zit in een variabele. Die kan je via het adminpaneel niét aanpassen. Gelukkig is er wel een plugin, maar dat is ook maar een pleister op de wonde. Het gedrag met de datums is echt wel in de core geprogrammeerd en valt moeilijk te overroepen.

Tenslotte wees Michael mij op de problemen met Spam Karma. Een anti-spam plugin waar ik zwaar op betrouw. Ook hier is er een oplossing in de vorm van additionele plugin. Geen ideale situatie.

Ben ik laaiend enthousiast over WP 2.0. Wel, over de veranderingen aan de oppervlakte alvast niet helemaal. Over de andere features zoals de veranderde codebase kan ik nog niet echt oordelen. Momenteel ben ik zo’n beetje een adminpaneel aan het bouwen voor mijn WP Referer plugin. Ik ben eens benieuwd in welke mate de verschillen tussen 1.5.2 en 2.0 mij parten zullen spelen…