Netsensei

Much Ado About Nothing

Een tijdelijk theme, een experiment

Na 4 jaar heb ik mijn op maat gemaakte theme ingeruild voor een het standaard Twenty Twenty theme dat mee met WordPress wordt geleverd. De directe aanleiding? Een experiment rond optimalisatie voor zoekmachines. En in tweede instantie ook een aanzet om even na te denken hoe ik verder wil met mijn blog.

Alles begon dit voorjaar. Ik merkte toen al enige tijd dat dit artikel zowat alle verkeer naar mijn blog trok. Blijkt dat ik het derde zoekresultaat ben als je zoekt op “van proximus naar telenet“. Mooi, maar wat me echt opviel was dat de rest van mijn blog niet terug te vinden was in de zoekresultaten op andere trefwoorden. En een zoekactie op ‘site:netsensei.be’ leerde mij dat hoofdzakelijk de ‘tag’ overzichtspagina’s nog aanwezig waren.

En dus ben ik de laatste maanden af en aan wat aan het sleutelen geweest terwijl ik met de Google Search Console oog probeerde te houden op hoe de Google Bot reageerde. Ik heb onder de motorkap wat verbeteringen aangebracht qua performantie. Ik heb de sitemap liefde gegeven. En ik heb wat tweaks aangebracht in de meta tags om de zoekrobots ter wille te zijn. Helaas, niks lijkt echt te helpen.

Een groter probleem is dat de Google Search Console noch andere tools zoals Google Lighthouse je vlak af zullen zeggen wat het probleem precies is. Ergens is dat ook wel logisch. Google wil immers niet dat handigaards het systeem uitbuiten en zo overal de eerste plaats in de zoekresultaten inpalmen. Alleen, daardoor is het lastig voor bonafide website beheerders om ervoor te zorgen dat hun website beantwoordt aan Google’s vage eisen.

En dus, na eliminatie, vermoed ik dat een en ander te maken heeft met de HTML en CSS van mijn eigen theme. Die is ondertussen ook al weer een dikke 4 jaar oud. Een kleine eeuwigheid is dat in de wereld van de technologie. Bij wijze van experiment schakel ik tijdelijk over op het standaard theme van WordPress om dan na te gaan welke impact dat heeft op Google’s zoekresultaten. Het is een beetje de botte bijl, maar op dit punt is dat wel gerechtvaardigd denk ik.

De andere reden is de aanzet om even na te denken over waar ik naartoe wil. Een website bouwen en technisch onderhouden is leuk, maar ergens hoor je die wel regelmatig van updates en inhoud te voorzien. Anders houdt het ook wel op een gegeven moment op. Ten andere gaat deze blog mee sinds 2005. Het is leuk om mijn jongere zelf terug te lezen. Maar ik tegelijk ben ik nu in een ander hoofdstuk in mijn leven aanbeland. Ik worstel wat met de vraag in welke richting ik met mijn blog heen wil. Het is ook een vraag die ik onbeantwoord voor mij uit heb geschoven. En dus is deze back to basics ook voor mij even het moment om even na te denken over de toekomst van dit journaal.