Konfabulator

Tip gekregen via Joris: probeer eens Konfabulator. Je kunt dan heel gemakkelijk allerlei leuke widgets op je desktop laten werken. Wat is een widget? Da’s een miniprogrammaatje met een beperkte functionaliteit. Bijvoorbeeld een lampje dat gaat branden wanneer je een e-mail ontvangt of zo. Heel leuk. Het mooie is dat konfabulator tot voor kort betalend was. Maar sinds Yahoo dit dingetje heeft overgenomen is het geheel gratis te downloaden.

Konposé

De tip die ik dan weer heb is FlyakiteOSX. Dit programmaatje geeft je windows het uitzicht van MacOSX. Geluidjes en animaties incluis. Heel leuk is de dock met zoomfunctie. Het ziet er allemaal heel gelikt uit. Gecombineerd met Konfabulator lijkt het opeens helemaal niet meer op Windows.

Zo ziet het er bij mij uit. Leeg en gevuld.

lege desktop

volle desktop

8 replies

 • Flyakite heb ik ook (al gebruik ik de dock niet wegens te weinig geheugen), maar die widgets vind ik maar niks. De interessantste vind ik de weersvoorspelling – maar als ik dáárvoor heel dat programma moet installeren, dan surf ik nog liever naar een of andere weerpagina 🙂

 • Mijn probleem is eigenlijk dat er voor Mac OS X tal van kleine elegante programmaatjes bestaan die iTunes (en andere) feedback verzorgen via transparante schermpjes (de OS X terminologie daarvoor is “een bezel”). Ik denk vb. aan Synergy (Classic) en iScrobbler.

  Om redenen van performance en harde schijf-ruimte zie ik mij tot aan de aankoop van mijn volgende Mac genoodzaakt iTunes te gebruiken op mijn Dell. Via Konfabulator heb ik de indruk (op basis van eerste ervaringen) te komen tot iets waar ik voorlopig mee kan leven: nl. esthetisch-verantwoorde-feedback-zij-het-dan-na-het-indrukken-van-1-knop.

  Écht de Mac-toepassingen met Growl-integratie vervangen zal het wel nooit kunnen, maar daar is het dan ook niet voor gemaakt.

 • Apple heeft het aan Konfabulator te danken dat ze nu Dashboard hebben. Het programmeerwerk is misschien niet van konfabulator, maar het idee des te meer.
  Dashboard doet in principe hetzelfde, maar konfabulator voelde vroeger toch wat sneller aan.

 • Matthias

  29 juli 2005 at 9:12 am

  Mich en Joris verwoorden het goed: aan de ene kant vind ik konfabulator handig in die zin dat de widgets niet bepaald een storend element worden. Anderzijds zijn er maar weinig écht nuttige widgets. Ook bij mij: itunes, het weer en cpu gebruik.

  Verder heb ik gemerkt dat voor elke widget die actief is, er een nieuw konfabulator proces wordt opgestart. Vier widgets betekent al snel 20Mb geheugen. Vond ik vrij veel moet ik zeggen.

  Flyakite vind ik fantastisch, maar ook dat is een ramhog. Als ik Battlefield2 speel – een app die serieus wat geheugen nodig heeft – dan valt het verschil tussen een kale windows classic en flyakite/konfabulator toch wel op. Nu zit ik wel met een amd64 3200 + 512mb ram. Bovendien staat mijn swapfile op mijn SATA schijf ipv mijn ATA schijf wat toch ook een performance boost betekende. Maar toch…

 • Hier werkt alles, behalve die verdomde weermachine. Volgens dat ding is het nu 39°c.

 • @Tijd: “Brussels, Belgium” invoeren?

 • Ik weet niet of dat ook voor Konfabulator geldt, maar in de dashboard weather-widget werkt ‘Ghent, Belgium’ ook.

 • ‘Gent, Belgium’ lukt blijkbaar ook.

Commentaar is gesloten