Netsensei

Much Ado About Nothing

EPIC

Ooit willen weten wat de toekomst zou kunnen brengen? Bekijk dan dit filmpje eens. Het verhaalt hoe mediaconcerns zoals Google en Amazon hand over hand de productie en de distributie van media en content in hun greep krijgen. Uiteindelijk laat het filmpje je afvragen of dit wel wenselijk is. Aan de ene kant krijgt de grote massa eindelijk de middelen aangereikt om zelf op grote schaal content te creëeren en te verspreiden, anderzijds valt de uiteindelijke controle van die middelen én de content in handen van een bedrijf of een beperkte groep. Zo vind ik Flickr daar een mooi voorbeeldje van: een gratis dienst waar je al je afbeeldingen kwijt kan, maar je verliest tegelijk ook je rechten op die foto’s. Stel dat Flickr overgenomen wordt en opeens betalend wordt, dan verliest de consument niet alleen de middelen om foto’s te verspreiden, maar ook de foto’s zelf.