Netsensei

Much Ado About Nothing

Pukka Yellow Curry en Bruschetta

Vandaag had ik het commando over het potten en pannen. We hebben hier dan wel een meter kookboeken staan… maar het eindigde er mee dat ik inspiratie ging zoeken op het Internet. Ik besloot om Jamie Oliver’s Pukka Yellow Curry te serveren. Met een bruschetta als voorgerechtje.

Een curry maken is niet zo moeilijk. Het recept bevat grotendeels basisingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan vinden. Er komen ook geen speciale roer- of baktechnieken bij kijken. Wat je wel nodig hebt is een portie geduld. Een curry wordt alleen maar beter als je ze voldoende tijd geeft om op smaak te komen. Reken dus snel een anderhalf uur werk.

We starten met een berg ingrediënten:

De ingredienten
De ingredienten

De bruine zakken, da’s iets nieuws in de plaatselijke Delhaize. Tot voor kort waren er enkel plastic zakjes om je verse groenten in te draaien. Uiteraard niet goed voor het milieu, een enkele citroen in een plastic zakje. Sinds kort hangen er dus die bruine zakken als alternatief (het plastic hangt er – vreemd genoeg – nog altijd) Uiteraard verkies ik papier boven het plastic, wanneer het kan. Beetje jammer dus dat de verse kruiden dan weer in plastic worden aangeboden.

Volgende stap: de curry pasta.

De curry pasta
De curry pasta

Niet zo moeilijk om te maken, gooi deze ingrediënten in de keukenrobot en verwerk ze tot een pasta:

 • 1 Ajuin
 • 2 Gele paprika’s
 • 2 gestripte chili pepers
 • 5 cm gember
 • 1 blokje groentebouillon
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 15 gram koriander
 • 1 eetlepel honing

Ondertussen gaan er 8 kippenboutjes in de stoofpot. Ik bak ze goudbruin in een royale hoeveelheid olijfolie. En met royaal bedoel ik: genoeg om te maken dat het vel niet aanbakt aan de bodem van de casserole.

De kippenboutjes
De kippenboutjes

Na een minuutje of 10 horen ze goudbruin gebakken te zijn. Dan mag je ze er terug uit halen en apart bewaren. Volgende stap: de resterende ajuin en gele paprika opbakken in de resterende olijfolie in 5 minuten. Vervolgens doen we er de zelfgemaakte currypasta, 400 gram kikkererwten en een kledder tomatenconcentraat bij. Goed omroeren in 2 minuten.

Dan voegen we 500 ml kokend water toe en goeien we de kippenbouten terug in de pot.

Kokende curry
Kokende curry

Het zwaarste hebben we zowat gehad. Nu is het kwestie van het deksel op de pot te houden en de boel gedurende 45 minuten te laten sudderen op een middelmatig vuur. Af en toe eens controleren of de saus al is ingedikt.

Dat geeft ons nu de tijd om de bruschetta te maken. Nog doodsimpel-der. Ik haalde dit in huis:

 • Een ciabatta
 • Een paar tomaten
 • Een bosje basilicum

Ciabatta schuin in stukken van 1cm dik snijden. De bovenkant eerst goed inwrijven met een gekneusde, dikke knoflookteen. Dan insmeren met olijfolie en afkruiden met een beetje zeezout en peper. Ciabatta op een bakplaat (of ovenschaal) en dan gedurende 5 à 10 minuten roosteren in de oven. Daarna terug uit halen en garneren met schijfjes tomaat en versneden basilicum.

De bruschetta
De bruschetta

Vooraleer je geniet van de brusschetta: hou de tijd even in de gaten. 15 minuten voor de curry klaar is, maak je wat witte basmati rijst klaar. Dat kan in een builtje, maar wij gaan hier thuis voor de losse rijst in de Tupperware Rijstkoker.  Snij schijfjes citroen, versnijd de resterende koriander en dump wat magere yoghurt in een kommetje.

Als je goed hebt getimed, dan kan je vrijwel aansluitend na het voorgerechtje genieten van de curry. Zo ziet de curry er na 45 minuten uit in de casserole:

De afgewerkte curry! smakelijk!
De afgewerkte curry! smakelijk!

En zo ziet ze er uit gegarneerd en al:

De gegarneerde curry
De gegarneerde curry

En hoe het smaak? In één woord: machtig! Een goede curry is er eentje rijk aan smaken en indrukken. Pikant natuurlijk ook. Het vlees valt van de kippenbout. De kikkererwten zijn zacht en mals. De yoghurt kan je op de curry zelf doen, maar ook als side dish serveren.

Ik heb nog een restje in de koelkast staan. Benieuwd hoe het morgen zal smaken na een nachtje verder trekken.

Merci Jamie Oliver!