Het nieuwe jong

Nog heel even en ik heb drie decades gevuld. Jawel. Donderdag word ik er dertig. Dit weekend vierden wel al de dertig van K. en straks is het dan mijn beurt.

Als uw leeftijd begint met een drie en meer dan een cijfer telt, dan wordt het weer een stukje moeilijker om te zeggen dat je een jongere bent. Laten we zeggen dat ik het er redelijk moeilijk mee heb gehad.

Maar eigenlijk is ook dat relatief.

Onlangs werd mijn grootvader 89. Da’s een indrukwekkend getal. Da’s zo goed als drie keer dertig. Mijn grootvader loopt reeds drie keer zo lang als ik op deze planeet. Drie. Keer. En ik vond dertig worden al een kleine eeuwigheid. Niet dat ik tijd teveel heb gehad. Het gros van de eerste dertig ben je immers vooral bezig met het proberen van onder moeders’ rokken vandaan te kruipen. Maar denk je nu eens in dat je nu nog eens twee keer die tijd in-te-graal naar eigen inzicht mag gebruiken.

Geniaal!

Dan klinkt dertig opeens toch niet zo oud. ’t Is zelfs alsof ik uitkijk op een schone lei. De basisbehoeften, een diploma, een job en een woonst, zijn zo goed als gearriveerd. En ik heb dertig jaren gehad om uit te leren. Tijd dus om eindelijk te genieten van de vrijheid. Ik zal het maar het “nieuwe jong” noemen.

En dus wordt het donderdag niet het pessimistische gedoe waar ik eerder voor vreesde. Ik kijk er zelfs wat naar uit. ’t Is dat mijn verjaardagstaart alleen maar groter gaat moeten worden om al die kaarsjes op te krijgen. What’s not to like?

7 replies

  • De stap op ‘tram 3’ was ook hier efkes slikken… maar het relativeringsvermogen groeit en je bouwt voort op je 20-er jaren. Als ik de twintigers zie dan wil ik voor een geld ter wereld meer ‘terug’. Mensen die nog ‘zot’ kunnen doen en doen wat ze graag doen, hebben bakken uitstraling en lichtjes in hun ogen… veel mooier dan een ‘babyface’. Ik voel mij een gelukkige, ‘prille 30-er’! 😉

  • Ik sluit me volledig bij vlinderke aan – liever 30 dan 20! Op tram 3 valt het trouwens goed mee; een toffe sfeer en fijne mensen 😉

  • Het leven begint pas bij dertig! Of was dat nu bij veertig? Misschien zelfs wel bij vijftig! Twintig, dat is maar een voorsmaakje. Zo schreef de enige twintiger die hier tot nu toe reageerde. 😉

  • Een nieuwe voordeur en al. Nice. En je weet ondertussen ook al waar die zal komen, itt circa 20 jaar geleden. Alvast een vervroegde “Proficiat!”

  • Hmm, ik mis die wijsheid nog. Ik heb nog tot september om op tram 3 te stappen… Ik zal dat wel lekker in het buitenland doen.

  • Ik vond 30 worden maar niks eigenlijk. Maar dat verbeterde zienderogen na mij 33e. Ondertussen zit ik een tram verder en dat bevalt mij nu wel goed. Het idee dat ik nu bijna halfweg ben, gaan we maar rap de kop indrukken.

    (en waarom staat hier ‘wissen’ naast reageer? Oude mensen die niet zo goed meer zien, drukken al eens op ’t verkeerde knopke. Mocht ik weer herbeginnen 😉 )

  • Voor een bijna-dertiger heb je daarstraks nochtans goed geklommen! 😉

Commentaar is gesloten