Netsensei

Much Ado About Nothing

Jonge ondernemer

In de laatste maanden is mijn blog een beetje stil gevallen. Niet zonder reden. Ik word tegenwoordig namelijk helemaal door mijn werk opgeslorpt. Mijn dagen beginnen vroeg, eindigen laat en zijn gevuld met code, todo’s, projecten en veel, veel meer. Om nog maar te zwijgen van vrienden, en mijn H.! Ik pendel bovendien nog altijd wekelijks tussen Leuven en Brugge.

Neen, meneer, ik verveel mij dus absoluut niet.

Eerlijk gezegd heb ik de laatste maanden mijn handen meer dan vol gehad want vanaf begin juli mag ik mezelf een jonge startend ondernemer noemen. Jawel, ik zit in volle voorbereiding om de stap te zetten naar een bestaan als zelfstandige.

Wat ik ga doen? Wel, ik word freelance web- en Drupal developer. Concreet doe ik wat ik op mijn huidige job doe, maar dan voor mezelf: ik ga websites – of een deel ervan – al dan niet in onderaanneming op basis van een slicing, documentatie, informatiearchitectuur en met een stevige dosis vakkennis ontwikkelen. In eerste instantie richt ik mij op webbureau’s, grafische ontwerpers, andere freelancers, e.a. die een Drupal project hebben liggen maar niet meteen de kennis of mankracht in huis hebben om aan de slag te gaan. Daar spring ik tijdelijk in.

Ik mik voornamelijk op projecten in Drupal en alles wat daar rond hoort. Ik heb het afgelopen jaar zeer intensief met Drupal mogen werken en ik ken het pakket ondertussen door en door. Niet dat er niet altijd valt bij te leren, maar ik heb het genoegen gehad om bij Statik, mijn huidige werkgever,  een aantal serieuze Drupal uitdagingen aan te gaan. Daarnaast sta ik, uiteraard, ook open voor WordPress opdrachten. In hoofdzaak gaat het om het volledig ontwikkelen van een site op basis van een (basis)slicing, documentatie met een stevige dosis vakkennis maar ik stel mij ook beschikbaar voor kleinere projecten: ontwikkelen van een plugin, module,…

Webdevelopment is geen webdesign. Ik kan jammer genoeg niet helpen door in Photoshop of Flash om een animatie of een kick-ass ontwerp te maken. Ik ben nu eenmaal geen grafisch genie. Ik laat dat over aan zij die daar wel talent  voor hebben: grafische ontwerpers, front-end engineers, flash/flex experts, etc. Wat natuurlijk ook niet wil zeggen dat ik hun taal niet spreek of dat webdesign een vreemde wereld voor mij is. Ik doe gewoon waar ik goed in ben en de rest laat ik over aan andere specialisten.

Voor de ene komt dit misschien wat onverwacht, anderen weten dat ik al langer, veel langer, met het idee speel. Het is iets dat heel lang heeft liggen rijpen. Zelfstandige worden doe je niet zomaar. Zonder een strak plan begeef je je immers op glad ijs. Het zou bij een idee gebleven zijn ware het niet dat mijn eigen werkgever mij de spreekwoordelijke trap onder de kont heeft gegeven om er werk van te maken en mij met heel wat argumenten wist te overtuigen.

En dus ben ik twee maanden geleden begonnen met de eerste voorzichtige stapjes: informeren, documentatie doornemen, met veel mensen praten,…

Gaandeweg werd het idee concreter. Ik begon het financiële plaatje bijeen te cijferen. En natuurlijk begon ik na te denken over wat ik precies wilde doen: een heus ondernemingsplan(netje) opstellen. Uiteindelijk haalde een positief gesprek met een doorwinterde boekhouder, mij volledig over de streep. Vorige week vrijdag heb ik mij ingeschreven bij een erkend ondernemersloket en kreeg ik mijn ondernemingsnummer.

Van begin juli sta ik dus op eigen benen en ben ik mijn eigen werkgever.

O ja, mijn commerciële kant heeft ook een naam: Colada. De website van mijn eenmanszaak wordt momenteel volop afgewerkt.

– “Wow! Da’s geen kleine stap. En wat met die Crisis? Ben je niet bang om kopje onder te gaan?”

Wel, ik probeer het met een nuchtere blik te bekijken.

We leven nu eenmaal in tijden waarin niets zeker is. De tijd dat je tot je pensioen dezelfde job kon uitoefenen is gepasseerd. In mijn omgeving heb ik mensen zich zien suf solliciteren om in een (tijdelijke) positie te belanden die verre van hun droomjob is. Veelal moet je door ettelijke selectierondes spartelen, examens afleggen in de hoop toch de job te hebben. Bovendien is in tijden als deze een vaste job vinden die verloont naar je capaciteiten en diploma’s niet echt een evidentie. Zelfs een universitair diploma is geen garantie.

Verder is er het financiële aspect. In tegenstelling tot (verontrustend?) veel leeftijdsgenoten heb ik nog geen huis af te betalen, vrouw noch kind(eren) te onderhouden en al helemaal geen auto. Veel meer dan de maandelijkse huur is er voor mij niet om mij écht zorgen over te maken. Webdeveloper worden vraagt  nu ook geen kapitale investering. De meeste hard- en software heb ik reeds. Minimale opstartkosten zijn dus een extra plus.

Aan de andere kant komt het er vooral op aan om voldoende opdrachten te mogen aannemen en die te kunnen factureren. Nu de ene na de andere bezuinigingsronde wordt doorgevoerd kan het wel eens tegenvallen om als starter voldoende klanten te vinden. De sociale en andere lasten die ik nu zelf aan vadertje staat zal mogen afdragen maken het er niet makkelijker op. Daarom dus beter geen wilde verwachtingen. De focus ligt nu op de opstart en het leefbaar maken van de zaak, niet op de aanschaf van een vette Porsche (Oké, misschien ook wel, als mijn boot over 10 jaar binnen blijkt te zijn.). En dus houd ik alvast nauw contact met mijn boekhouder. Blijk ik maand na maand op mijn spaarvarken in plaats van uit mijn inkomsten te leven, dan is het boeken toe en opnieuw beginnen solliciteren.

In ieder geval zal ik op zijn minst kunnen zeggen dat ik het geprobeerd heb!

PS: Geïnteresseerden mogen altijd een berichtje achterlaten op info@colada.be.