Netsensei

Much Ado About Nothing

Wat is Drupal

Mja, wat is Drupal? Ik blog er wel eens over. Maar eigenlijk neemt het flinke hap van mijn leven in. Als ik er al eens iets over vertel, dan verlies ik al eens snel mijn gesprekpartner. Tjah.

Om even een lange lap tekst te vermijden, een korte presentatie:

Drupal is dus software waarmee je snel een website kan bouwen en gemakkelijk onderhouden. Vroeger was een systeem zoals Drupal voornamelijk bedoeld om snel pagina’s te maken en tekst te publiceren. Eventueel opgeleukt met een fotootje. Vandaag ligt dat anders. Websites zijn meer dan een verzameling pagina’s. Het zijn echte applicaties geworden. Denk maar aan Facebook, Twitter of Google. Maar ook: webshops, weblogs, forums, media,…

Drupal probeert aan die behoefte om meer te kunnen, te voldoen. Eigenlijk is het een blokkendoos: zowat alle functionaliteit komt als modules. Jij activeert de modules die je nodig hebt om jouw site te kunnen bouwen. Daar houdt het niet bij op. Naast de standaardmodules kan je ook nog eens 8000+ modules vrij downloaden en gebruiken.

Allemaal gratis? Jawel, allemaal gratis! Hoewel, gratis is hier niet het juiste woord. Drupal is vrije software. Dat betekent dat de licentie je toelaat om vrij de broncode te downloaden, te bestuderen, aan te passen, uit te breiden en zelf opnieuw te verspreiden. Voor noppes en nada. Dat is de grote kracht aan Drupal. Met je laptop en vrije software kan je meteen aan de slag. Drupal is een succesnummer omdat er duizenden ontwikkelaars over de hele wereld de klok rond bezig zijn om nieuwe stukken toe te voegen, te onderhouden of te verbeteren.

Voor een groot deel wordt dat gedaan uit puur idealisme. Of omdat het gewoon kicken is om iets te schrijven in je vrije tijd en te zien dat Grote Projecten daar dan gebruik van maken. Voor heel grote groep mensen is Drupal dus een hobby. Maar voor heel wat mensen, zoals ik, betekent het dagelijks brood. Op het werk bouwen we alle projecten met Drupal. Onze klanten betalen ons dan ook niet voor de software zelf, maar omdat we die door en door kennen en er heel snel, veilig en stabiel hun project mee kunnen bouwen.

Klanten vertrouwen ons dus. En wij vertrouwen Drupal en de mensen die het onderhouden. Dat doen we niet zomaar. Omdat het zo belangrijk is dat Drupal steeds beter wordt, geven we ook terug aan het Drupal project. Vinden we in ons dagelijks werk een bug? Dan fixen we die. Hebben we een module gebouwd die zo handig is dat anderen er ook wat aan hebben? Dan zetten we die vrij on line… en krijgen we al snel feedback terug hoe we die nog beter kunnen maken.

Voor de meesten klinkt dit allemaal heel erg vreemd. Zomaar gratis weggeven? Dat doet zelfs Microsoft niet! Klopt. Je betaalt Microsoft om hun software te mogen gebruiken. Je mag er dus zelf niets aan aanpassen of verbeteren. Een fout ontdekt? Helaas: je zal moeten wachten tot Microsoft die corrigeert.

Het mooie aan vrije software is dat het ook echt werkt. Door de software zelf niet te gelde te maken maar op basis van respect en vertrouwen te werken, wordt ze vanzelf beter. Wie daar meer over wil weten raad ik het essay The Cathedral and the Bazaar van Eric S. Raymond aan.

Afin. Dat is natuurlijk niet het enige. Het motto achter Drupal is: Come for the software, stay for the community. Er worden over de hele wereld bijeenkomsten georganiseerd. Zoals de lokale drupal user groups waarbij geïnteresseerden maandelijks samenkomen om nieuwe weetjes en tips uit te wisselen. Of DrupalCamps die soms uitgroeien tot heuse beurzen. En natuurlijk is er tweemaal per jaar een DrupalCon waarbij hackers over de volledige wereld bijeenkomen. Daarnaast kennen de meeste in het wereldje elkaar ondertussen.
Er zijn zelfs al relaties uit Drupal gegroeid… en, jawel, op Drupalcon Londen is er tijdens een sessie zelfs een huwelijksaanzoek gebeurd tussen twee drupalista’s!

Tjah, Drupal neemt dus nogal een grote hap in. Ik heb al een piepkleine bijdrage aan Drupal geleverd, onderhoud een module, fix bugs, schrijf links en rechts documentatie, bouw er websites mee en what-not. En dat voor iemand die er als student gewoon mee beginnen prullen is op zijn computer op zijn slaapkamer. Niet slecht!

Nog meer weten? En je hebt wat tijd? Dan raad ik je de talk van Gabor Hojtsy op DrupalCon Kopenhagen van vorig jaar even te bekijken.

Zelf eens spelen met Drupal? Dat kan. Je hoeft de software ook niet zonder meer te downloaden. Je kan op Drupal Gardens zelf een Drupal site maken en beginnen rondklikken. Net zoals je dat kan met WordPress.com of op Blogger.