Finance 2.0

Terwijl ik door mijn feeds ging, ontdekte ik dit artikel op Lifehack.org: 30 money sites to check out in 2009. Doorgaans zijn financiële tips op het internet iets waar ik ver weg van blijf, maar het toch wel dure jaar 2008 en mijn nieuwsgierigheid kregen de bovenhand. In het artikel presenteert Lifehack sites die je helpen met je persoonlijke financiën. De aanbevolen blogs bekeek ik eens vluchtig en onthoud ik voor later. Mijn interesse werd echter gewekt door de Web Applications.

In 2008 had ik slechts in grote lijnen zicht heb op inkomsten en uitgaven. Dat ergerde mij. Ik denk dat ik daar wel niet alleen zal zijn. Je geeft, bijvoorbeeld, tijdens een shoppingspree onbezonnen 80 euro uit en op het einde van de maand begint die uitgave je te achtervolgen. Als student zijn persoonlijke financiën niet meteen een onoverkomelijk probleem, maar als je eenmaal alleen woont dan zit je met een waaier aan  uitgavenposten (nutsvoorzieningen, huur, abonnementen, eten,…) waar je maar beter een goed zicht op wil hebben.

Dat vraagt dus om wat persoonlijke boekhouding. Wat dat betreft vertoef ik voor het grootste deel nog in het papieren tijdperk. Bankafschriften, loonfiches, reçuutjes. Alles zit in een papieren klassement. Het wisselen van werk, verhuis, veranderende levensstijl: allemaal niet goed voor de papierberg. Ik ben ooit eens begonnen met letterlijk elk recuutje bij te houden om op het einde van de week alles in excel in te voeren. Dat gaf ik al snel op wegens tijdrovend en niet erg productief. Gelukkig is er PC banking wat mij toelaat om de plus en de min wat bij te houden. Maar ook dat blijkt een beperkt hulpmiddel te zijn als je iets wezenlijk wil veranderen aan je eigen consumptiegedrag. Wat ik wil is een tool die mij toelaat om een beter zicht te krijgen op alle inkomsten en uitgaven. Dus ook op de dagdagelijkse kleine uitgaven. Want die durven al eens het verschil maken. Ik wil de data kunnen drillen zodat ik kan anticiperen, rationaliseren en uiteindelijk op het einde van de maand in het groen eindig.

De web applicaties die Lifehack voorstelt lijken mij geknipt voor de job. Je voert je in- en uitgaven in en de applicaties laten je toe om je eigen financiën te dataminen. Zo kan je meteen zien hoeveel bakjes friet je hebt gekocht per maand, waarschuwen ze je als je je te ver in het rood waagt, laten ze je toe simulaties te maken,… Het gaat om echte persoonlijke on line boekhoudtools en die verschillen wezenlijk van on line banking sites die enkel over het beheer van rekeningen gaan.

Het belangrijkste voordeel is dat ze het boekhouden naar het web brengen waardoor je je financiële data helemaal anders kan beheren. Als 2009 volgens de voorspellers het jaar van de mobiele applicaties zou worden, dan mag dit aspect zeker niet ontbreken. Je kan immers overal je persoonlijke boekhouding raadplegen. En beheren. Een applicatie zoals xpenser laat je toe om je uitgaven mobiel in te geven terwijl je ze maakt. Geen gedoe met (verloren) reçuutjes op het einde van de week. Mint en Thrive werken samen met financiële instellingen zodat het pc banking gebeuren ook nog eens binnen het online boekhouden wordt geïntegreerd. En natuurlijk bieden ze allemaal een heel mooie visualisatie van je financiële staat.

Mooi, registreren en meteen geruiken dan maar? Wel, het is een beetje jammer maar de applicaties die op Lifehack worden voorgesteld lijken mij voornamelijk interessant voor Noord-Amerikanen. Ze gaan vooral uit van het wegwerken van de beruchte persoonlijke schulden, een leven op krediet,… Dus vraag ik mij af of er toevallig geen Europese tegenhangers bestaan. De meest interessante voor mijn eigenlijk situatie lijkt mij xpenser. Ik ga het alvast eens de komende weken uitproberen.

9 replies

 • Ik heb al een tijdje dat eens getest gehad maar hier in België kent om te beginnen al geen enkele bank zulke software, laat staan dat ze een deftige manier hebben om uw data te importen of (stel u voor) te synchroniseren. Nog een lange weg te gaan dus.

 • Bij Argenta kan je je afschriften in XML downloaden. Zou wel fijn zijn om dat op een of andere manier te kunnen importeren. Op zich is zo’n applicatie niet meer dan een databankje met uitgaven, al dan niet terugkerend.

 • “Op het einde van de maand begint die uitgave je te achtervolgen.”
  Same here, gek dat je erover begint, ik dacht dat ik de enige sukkel was die zoiets voorheeft (bijna alle maanden).

 • Neen. VISA en internet zijn een pest :p Schaf je eens voor 40 euro software aan, dan vergeet je die uitgave zo. Dan bega je de vergissing een week later nog eens 50 euro uit te geven. Om tenslotte aan het begin van de volgende maand opeens 90 euro te zien verdwijnen.

 • Ik heb daarvoor zelf iets in excel geschreven. Alle uitgaven die ik via de bank doet (bancontact / visa / internetbankieren) schrijf ik daarin en stee ik in een categorie. Hierdoor kan ik aan het einde van de maand perfect zien aan wat ik zoveel uitgegeven heb.

  En daardoor heb ik ook elke maand een overzicht van mijn rekeningstanden en kan ik zo de evolutie volgen. Zo weet ik exact hoeveel ik gespaard heb in 2009 en in welke maanden dat dit was…

 • had ik dit nooit gegeven aan Matthias?

 • Ik heb een jaar of 4 terug een programmaatje geschreven die me eigenlijk toelaat om uitgaven en inkomsten per categorie / per datum te gaan ingeven.
  Alles wordt opgeslagen in een databank, en je kan dan ook overzichtjes per maand / jaar gaan bekijken van hoeveel je inkomsten / uitgaven zijn voor categorie X in maand …
  Ook met een overzichtje waarbij je verschillende periodes naast elkaar kunt zetten.

  ’t Zou wel handig zijn als je nog ergens rekeningafschriften zou kunnen importeren.
  En als ik er nu nog eens een mobile app van maak, dan zou het wel helemaal goed zijn.
  Maar, jammer genoeg heb ik geen mobile device die dergelijke dingen ondersteund…
  Misschien toch maar eens over nadenken.

 • Misschien een web-based app? Dan kan je er mobiel ook aan, mits wat goed gedesigned.

Commentaar is gesloten