Netsensei

Much Ado About Nothing

Prullenbak

Ik speel even met een gedachte. Volg mij even. Zou het niet handig zijn als je het icoontje van ‘deze computer’ of een harde schijf of andere databron over je prullenbak kan slepen en die automatisch wordt geschoond?

Het idee kreeg ik door de anekdote van een collega die mij vertelde dat zijn vrouw ook effectief zo handelde denkende dat ze zo haar C schijf kon formatteren. In eerste instantie iets om over te gniffelen, maar toen bedacht ik mij dat dat eigenlijk een perfect logische en menselijke handeling is.

Hoe zou zoiets op een simpele en effectieve manier kunnen of moeten werken? Je moet je al eerst gaan afvragen wat je schoonmaakactie inhoudt. Gaat het enkel om het resetten naar een default $OS installatie? Of wil je de volledige schijf formatteren? Of wil je slechts bepaalde mappen schonen? Of wil je enkel programma’s deïnstalleren zonder je documenten te wissen?

Ik vond het eerst logisch om meteen je hele schijf of partitie te wissen. Maar toen bedacht ik mij dat een gebruiker daarna ook wel terug wil werken met zijn computer. Dus waarom niet meteen herinstallatie van je $OS? Al snel kwam ik tot de conclusie dat zo’n schoonmaakactie eigenlijk vooral het terugzetten van een cleane $OS installatie inhoudt.

Waarom dan niet meteen zoiets op een aparte partitie of zo bijhouden? Toen schoot mij te binnen dat dat eigenlijk al wordt gedaan. Bij laptops bijvoorbeeld. En Microsoft heeft Windows voorzien om te werken met herstelpunten, een soort snapshots van de staat van een systeem op een bepaald tijdstip. Alleen is, laten we eerlijk zijn, die functie behoorlijk knudde en gebruiksonvriendelijk uitgewerkt. Volgens mij hoort het er zo uit te zien:

Je sleept je ‘deze computer’ of whatever icoontje over je prullenbak, je kiest je herstelpunt waarnaar je wil terugkeren uit een menuutje en automatisch start je pc terug op waarna de boel wordt teruggezet.

Nu is het zo dat een OS zoals Windows een pak ongebruikte rommel achterlaat. Minstens zo belangrijk als gebruiksgemak vind ik dus dat er ook een efficiënte opruimactie wordt gehouden die verder gaat dan het legen van TEMP files of cached internet files. Meteen ook op zoek gaan naar ongebruikte DLL’s en libraries. In Linux zijn dpkg‘ed systemen uitgerust met een stevige database als backend om een dependency hell te voorkomen en razendsnel ongebruikte of verouderde bibliotheken en bijhorende rommel uit te roeien. Oké, er zitten nog heel wat problemen verbonden aan packagingsystemen, maar voor de eindgebruiker werkt het wel. Steek dat in zo’n functie en je kan je systeem op een geautomatiseerde wijze vrij proper houden, denk ik dan.

En waarom zou dat dan ook niet kunnen met andere databronnen? Denk maar aan bijvoorbeeld je browser. Sleep je browsericoontje over je prullenbak en alle cached files, ingevulde formulieren, etc. worden mooi gewist. En als je een databankbron er doorjaagt, dan zou die prullenbak alle overhead kunnen clearen en de boel optimizen. Waarom niet?

Afin, ik ben hier maar even aan ’t freewheelen, hé.