Hot/Not

Steve Jobs doet het weer: vandaag gaf hij een presentatie waarin hij twee nieuwe glitterproducten uit de Apple stallen presenteert.

Hot: de iPod Touch. Het ziet er uit als een iPhone maar het is feitelijk een iPod. Het ding ondersteunt zelfs WiFi en heeft net zoals de iPhone zo’n gezellige touchscreen. Ook het design is lekker strak en zet de iPhone lijn voort. Iets wat ik alleen maar toejuich.

Not: de nieuwe iPod nano. Qua dimensies komt het ding wel heel erg lomp over, maar je krijgt er nu wel video voor terug. Vraag is of het wel zo fijn is om naar video te kijken op zo’n klein scherm. Buiten een aantal interface-aanpassingen verandert er verder niet veel heb ik de indruk. Ik denk dat Jobs zijn broek hier aan zal scheuren.

O ja, de normale iPod (niet de nano) noemt nu iPod classic om zich te onderscheiden van de iPod Touch. Het is duidelijk in welke richting Apple hiermee wil gaan.

Los van de vele andere, kleinere aanpassingen aan een aantal andere modellen waaronder ook de iPod Shuffle blijf ik toch geen voorstander van Apple’s mobiele gamma. De iPod mag dan wel een toonbeeld van design en usability zijn, je wordt nog altijd beperkt in wat je er precies mee kan. Je kunt het ding niet zomaar gebruiken als externe harde schijf, muziek wordt bewaard in ondeugende formaten,… Wat de iPhone betreft ben ik al blij dat koppelverkoop hier in België verboden is, in Amerika moét je een abbo nemen bij een operator, wil je een iPhone kopen… de prijs waarmee het toestel hier over de toonbank zou moeten gaan, zal dan ook wel navenant zijn vermoed ik zo.

14 replies

 • Die nieuwe iPod nano is inderdaad wel een beetje raar, benieuwd of het verkoopt !
  Nu heb ik zelf een nano van de 2e generatie en je opmerkingen ivm het gebruik zijn wel een beetje waar, maar er zijn ‘mogelijkheden’ om dit op te lossen hé 🙂 !
  Nu thuis een super afgestelde iTunes in combinatie met een iPod is echt prachtig !

  Wat dat koppelverkoop betreft, ik vraag me ook af hoe ze dat in België gaan flikken ? Maar vergeet niet dat de Vodaphone services ook enkel via Proximus beschikbaar zijn hé, dus wie weet hebben ze wel een achterpoortje ?

 • “Je kunt het ding niet zomaar gebruiken als externe harde schijf”

  Erhm? Ik doe dat met mijn iPod zonder probleem. Ik geef aan hoeveel ruimte ik wil gebruiken als harde schijf en de rest wordt dan door iTunes gebruikt om de muziek op te syncen.

  “muziek wordt bewaard in ondeugende formaten”

  Hoezo? Mijn MP3 bestanden zijn voor zover ik weet nog altijd een redelijk aanvaard formaat. En bij het kopiëren naar het toestel blijven dat nog altijd MP3 files.

  Heb je eigenlijk al eens een iPod gebruikt?

 • iPod gebruiken als harde schijf is geen probleem hoor. Ik heb het meermaals gedaan voor backups of om grote hoeveelheden data van de ene naar de andere machine te versassen.

 • Mja, ik had het over die AAC toestanden van iTunes. En zelfs die ‘DRM vrije’ muziek is niet eens echt DRM vrij. Heb er een tijd geleden zo’n liedje aangeschaft via iTunes, ik wilde het afspelen op mijn nokia 5300. No cigar hé. Ik moest dus via een apart tooltje dat bestandje eerst converteren naar een regulier mp3’tje. En dan zit al je persoonlijke info (accountnummer, je volledige naam) nog eens ingebed in zo’n ‘DRM vrij’ bestandje. Go figure!

  Ik heb ooit eens geprobeerd om bestanden uit mijn iTunes op en iPod te zetten en die dan terug te importeren op een andere pc. Dat is mij toen niet gelukt.

  Dat je je iPod als externe schijf kan gebruiken is nieuw. Ik had begrepen dat dat lastig lag.

  Misschien maak jaag ik hier op windmolens, maar als het op standaardisatie en uitwisselbaarheid gaat, is Apple geen haar beter dan Microsoft imho.

 • Ik krijg de indruk dat je probleem niet de iPod is maar gewoon de iTunes Music Store. Wie verplicht je om daar je muziek te kopen? Niemand verplicht je om je CDs te rippen in iTunes naar AAC. Je kan ze evengoed direct van CD omzetten naar MP3.

  Koop je muziek misschien in een online winkel die DRM vrije MP3 bestanden aanbiedt. Dan kun je ze gebruiken op al de toestellen die het MP3 formaat ondersteunen.

  “Maar, maar, er zijn bijna geen winkels die dat doen!”, hoor ik mensen al zeggen. U-huh, inderdaad, maar dat is daarom nog altijd niet de schuld van je iPod.

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ipod#Criticisms

  Lees het stukje onder storage even. Een proprietary database? Hidden files? Je kan blijkbaar ook niet zomaar bestanden met je windows verkenner/finder naar je iPod slepen als een externe schijf (niettegenstaande FAT32 ondersteuning)…

  Depechie heeft wel gelijk: als je het énkel gebruikt binnen de strakke lijntjes die Apple voor je uittekent, is het een fantastische tool. Wil je een andere media management tool dan iTunes gebruiken, dan hang je al… zegt dat iets over de iPod of over de softwaremakers?

 • Dat het enkel netjes werkt met iTunes ben ik volledig mee akkoord, maar dat heeft niks met DRM of de iTunes Music Store of het feit dat een liedje gekocht op iTMS niet werkt op je Nokia te maken.

  Iedereen koopt wat hij of zij wil. De iPod werkt nu eenmaal door de muziek te beheren via een tool. Andere muziekspelers zijn gewwoon een HD waar je dmv drag-en-drop muziek op zet. Voor sommige is dat handig voor anderen niet.

 • Moest het louter over een verschil in interfaces gaan, dan was ik akkoord. Maar het gaat ook over de manier waarop het nog eens is opgeslagen op je iPod. Dat staat los de keuze om al dan niet voor een ‘drag & drop’ interface te gaan in je beheerstool.

  Als de data op een iPod standaard zo wordt weggeschreven dat je er vanuit andere tools moeilijker of niet meer aan kan, dan vind ik dat een probleem.

  Ik kan begrijpen s

 • Dat bij een DRM-vrij bestand je gebruikersinfo ergens aan het bestand geplakt wordt, vind ik geen probleem. Liever zoiets, dat je nog steeds alle vrijheid geeft die je wenst, dan dat je met de DRM-beperkingen te maken hebt. Als je dat aangekochte bestandje verspreidt en men kan je traceren, dan is dat maar je eigen fout, want dat hoor je niet te doen. Goed dat men op die manier de illegale verspreiders van muziek aanpakt, ipv de gewone gebruiker beperkingen op te leggen.

 • Matthias

  6 september 2007 at 5:39 pm

  mja, tot daar ben ik akkoord. Maar wat dan met privacy? Stel dat je muziek op een USB stick staat of zo en je raakt die kwijt (gebeurt nu eenmaal) wat dan als iemand die muziek dan begint te verspreiden over het internet?

  Onwaarschijnlijk? De kans dat het gebeurt lijkt me toch niet zo verwaarloosbaar. Als je data in verkeerde handen valt ben je sowieso gezien.

 • Dan moet je maar aangifte doen bij de politie.

 • @ Peter D.

  Moest ik aangifte doen bij de politie van de verloren usb-key denk ik dat ze je eens raar aankijken en zich afvragen over wat je het in godsnaam hebt.

 • hallo iedereen,
  Ik hb een ipod video van 80 gb, mijn pc was gecrasht dus bn ik mijn bibliotheek van itunes kwijt. Nu wilde ik nieuwe liedjes enz op de ipod zetten maar dat lukt alleen , wanneer itunes nieuwe bibliotheek maakt en zo raak ik dan al mij liedjes etc kwijt. Maar k hb een programma gedownload waar ik liedjes mee terug op de pc kan zetten, ondanks ik 30 gb aan space nodig hb kan ik dat niet op mijn pc zetten. Maar ik wil het op mijn ipod als harde schijf gebruiken en dan weer op itunes zetten en dan synchroniseren, maar lukt dit??? gaat niet alles verloren tijdens synchronisatie??

 • je hebt geen programma nodig om die muziek van je ipod te halen, als je je ipod in je computer steekt en naar schijf F gaat en met je rechtermuis knop op klikt en dan zoeken klikt dan in het kader zoeken mp3 of wat je ook van je ipod wilt halen typt dan vind je al je muziek of videos alleen die staan dan wel gecodeerd maar als je die dan importeert in je itunes bibliotheek dan decodeert itunes die 🙂

Commentaar is gesloten