Netsensei

Much Ado About Nothing

Hero

Wel, het moest er eens van komen. Maar na een dikke 2,5 jaar dienst besloot mijn Nokia 5310 stom te worden. De luidspreker heeft het begeven waardoor ik enkel nog maar over de trilfunctie beschik om te weten of ik al dan niet word gebeld. Die speaker gebruikte ik bovendien nogal veel om op mijn bureau hands free te kunnen bellen.

Na de perikelen in juli met de kapotte Symbian software en de verloren telefoonboek heb ik het wat gehad. 2,5 jaar staat in de mobiele wereld gelijk met een aantal eons. Qua innovatie was mijn toestel een dinosaurus geworden. Het was dus dringend tijd om een nieuw toestel te overwegen.

Als een digital nomad wilde ik eigenlijk graag de overstap naar een smartphone wagen.  Met mijn Nokia durfde ik immers al eens te twitteren, te knoeien met een externe GPS tracker en Google Maps,… maar dat was eigenlijk vooral aanmodderen. Hetzelfde maar dan comfortabel… en met meer mogelijkheden. Dat zag ik wel zitten.

Welk toestel is het nu geworden? Wel, ik heb gisteren mijn stoute schoenen aangetrokken en in de pas geopende Saturn in Brugge een HTC Hero gekocht. Jawel, de rechtstreekse concurrent van de iPhone. Ik wilde geen iPhone wegens overdreven duur, een gesloten systeem, relatief beperkte beschikbaarheid, gedoe met Apple’s garantie, etc. Ik had wat review gelezen maar dankzij een aantal mensen het toestel ook up, close en personal mogen ervaren. Voldoende om te beseffen dat dit wel eens een winner was. En dik 100 euro goedkoper dan een gemiddelde iPhone!

Ondertussen heb ik mijn toestel een goede 24 uur in bezit en ben ik er bijzonder tevreden over. Het is wel wat wennen. Mijn iPod Touch is een single tasking toestel: je kan maar een ding tegelijk doen en niet zomaar vanalles in de achtergrond laten draaien. De HTC kan dat wel.  De interface reageert lekker snel en het virtuele toetsenbord met tekstherkenning vind ik stukken handiger en sneller tikken dan dat van mijn iPod. Ik betrap mezelf erop dat sms’en opeens een stuk plezieriger is geworden. De lay-out is opgedeeld in verschillende schermen , net zoals de iPod, maar de HTC schuift niet alleen links en rechts, maar ook naar boven en naar onder en de schermen staan bol van allerlei icoontjes, stacks, tabbladen, etc.. Als je bekijkt wat het toestel allemaal niet aan boord heeft, zit de interface toch zeer intuïtief in mekaar, maar lijkt me dat mijn iPod uitblinkt in eenvoud en consequent gedrag.

Ik heb voor de lol even Layar geïnstalleerd en dat leek voortreffelijk te werken met de Local Cinema feature. Via augmented reality zag ik op mijn kamer waar er overal cinema’s te vinden waren. Ik hoop dat er nog meer layars voor Vlaanderen/België worden gemaakt. Norio leverde alvast een mooi werk best met zijn fietsroutepunten!

Wat mij wel wat moeite kostte was de transfert van al mijn GSM nummers uit mijn oude telefoon. Die stonden op een MicroSD kaartje en die werden niet zomaar uitgelezen door mijn HTC. Uiteindelijk moest ik deze stappen ondernemen om het zaakje over te zetten:

  1. SIM en MicroSD terug in mijn Nokia steken
  2. Nokia PC suite installeren
  3. GSM Nummers via PC suite importeren in Microsoft Windows Contacten
  4. Contacten als een CSV bestand exporteren uit MS Windows Contacten
  5. CSV bestand importeren in Google Contacts (waar al een aantal contacten zaten)
  6. SIM en MicroSD terug in de Hero steken
  7. Via WiFi mijn Hero verbinden met het internet
  8. Hero configureren om te synchroniseren met Google Contacts
  9. Wachten tot alle contacten opgehaald waren van Google Contacts

Ik veronderstel dat er makkelijkere oplossingen bestaan, maar die vond ik niet meteen terug. De toegevoegde waarde is wel dat de belangrijkste contacten nu veilig en wel op Google Contacts staan en ik die bij ongelukken altijd terug kan ophalen.

Afin, ik moet het toestel uiteraard nog leren kennen, maar ik ben er alvast heel erg blij mee.