Netsensei

Much Ado About Nothing

Actieheld

Wie nog vindt er hier Bruce Willis de ultieme actieheld? James Bond en Indiana Jones zijn al übercool. Maar Bruce Willis doet het hem toch weer in deze postmoderne tijden. Hij was al cool als John “Yippie-ka-jay mothafocka” McLane in de Die Hard reeks, maar ik moet zeggen: hij gaat zelfs nog een stukje steviger in The Last Boyscout en The Fifth Element. Top of the bill vind ik Pulp Fiction: “Who’s chopper is this?”, “It’s Zed’s chopper.”, “Who’s Zed?”, “Zed’s dead!” Zeg nu zelf!

Waarom? Omdat zijn palet aan gezichtsuitdrukkingen zich doorgaans beperkt tot die ene getormenteerde grimas waarmee hij, onder begeleiding van übercoole boutades, alle mogelijke badasses de wereld uit helpt. Meer zelfs, ik vraag mij af of hij het niet een stuk beter zou vanaf hebben gebracht in de Lethal Waepon reeks in plaats van Mel Gibson. Ik bedoel maar: Mel Gibson speelde al een geschifte psychopaat, maar den Bruce? Hah!

Nu weet hij zijn typetje van knorrige, antipathieke held tegen de rest van de wereld niet alleen als actieheld in te zetten: de man vind ik ook schitterend als komiek. In The Whole Nine Yards vond ik hem al fantastisch, maar wie ooit Death Becomes Her gezien heeft, weet wat ik bedoel. Met Meryll Streep en Goldie Hawn tegenover je kan je niet anders dan volledig doorslaan!

Toegegeven, hij heeft ook totale rampen gemaakt: Armageddon, Hart’s War, The Siege, Mercury Rising,… Maar dat neemt niet weg dat hij een paar meesterlijke dingen heeft laten zien.

Kortom, al die jonge actieheroes kunnen er nog een puntje aan zuigen.