The Kingdom

Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten toen ik mij gisteren in de rode pluche van de Kinepolis nestelde. Kameraad B. en ik hadden een paar dagen eerder besloten om naar The Kingdom te gaan. Zou het een film met inhoud worden of een prent die alle clichés nog maar eens bevestigt?

Eerst het verhaal. In het koninkrijk Saoedi-Arabië wordt er in een compound waar Amerikaanse arbeiders wonen en werken voor een grote oliemaatschappij, een gruwelijke aanslag gepleegd door moslimextremisten. Een forensisch team van de FBI zakt naar Ryad af om daar het onderzoek te trekken en de moordenaars te vatten.

De spanning tussen West en Oost vormt de rode draad door de film. De starre tradities en terughoudendheid van de Saoedi’s hinderen het onderzoek van de FBI agenten, maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de twee. Ondertussen proberen ze samen een einde te maken aan het extremistische geweld.

Ik vond het best wel een goeie film zonder potten te breken. Het bleek een verdienstelijke thriller waarin wordt getoond dat de moslimwereld complexer is dan de gemiddelde westerling zou denken. Alleen jammer van het einde dat uitdraaide op een clichématige confrontatie tussen the good guys en the bad guys.

Verder hield het verhaal voldoende steek. Een pluim verdienen de acteurs voor de Saoedische personages want die leverden een uitmuntende prestatie. We herkennen trouwens Ali Suliman in de rol van Haytham. Hij speelde twee jaar geleden nog fantastisch in Paradise Now. De Amerikaanse acteurs hadden zelfs wat moeite om hun Arabische collega’s bij te benen.

O ja, let ook even op de uitmuntende infographic introductie waarin op vijf minuten tijd de laatste 100 jaar Arabische actualiteit wordt geschetst op een bevattelijke manier.

4 replies

 • Klinkt veelbelovend. Hij komt op het lijstje deze-films-wil-ik-nog-eens-zien.

 • toch raar dat elke moslim die ik ken die deze film gezien heeft (en dat zijn er een aantal) gechoqueerd was en zich hard aangevallen voelde …
  ik ga niet kijken alleszins naar een film die nog maar eens een fictieve oorlog wil benadrukken en zo bevestigend werkt voor huidige mensonterende regimes.

  bovendien, 100 jaar Arabische geschiedenis in een paar minuten??? als iemand dat zou proberen met Europese geschiedenis zou er vlug geprotesteerd worden! en ik zou wel eens willen zien hoe goed en objectief dat overzicht is … ik betwijfel dat een aantal sleutelmomenten (die Europe en Amerika in een te slecht daglicht stellen) er in aanwezig zijn!

 • Matthias

  15 november 2007 at 7:31 pm

  @Bleo: ’t is dan ook fictie voor iets. ’t is een verdienstelijke poging om iets verder te gaan dan polariserende tegenstellingen, maar ook niet veel meer dan dat.

  Ik heb ook niet gezegd dat die infographic objectief of neutraal is. Ik heb gezegd dat ze bevattelijk is en heel wat belangrijke punten die relevant zijn om het kader van de film te schetsen, aanraakt.

 • Bespreek de film dan ook als een fictie- / actiefilm … niet als iets dat de midden-oosten situatie behandelt.

  Btw, als je een goede film zou willen zien die wel over het midden-oosten gaat, dan moet je Syriana zien (of misschien heb je dat al). Een beklijvende film! En het is heel jammer dat deze film (Kingdom) soms probeerde om zichzelf voor te stellen als een tweede Syriana, wat het uiteraard niet is aangezien The Kingdom zuivere Amerikaanse propaganda is.

Commentaar is gesloten