Van kwaad naar erger

Alsof het allemaal nog niet genoeg is! De beelden van gisteren uit ‘het wiel van de tour’ staan nog op het netvlies gebrand: de Astanaploeg die verdwaasd vertrekt onder aanval van persmuskieten, Rasmussen die een persconferentie geeft over zijn ‘administratieve vergissing’.

Vandaag lijkt het erop dat de Tour nog verder zinkt een schandaalmoeras! De start vindt plaats in complete chaos en gele trui Rasmussen wordt uitgefloten. Kan ook niet anders, de man had nooit mogen starten. Elke rit die hij wint is verdacht. Vandaag was dat niet anders. Dat hij in de laatste kilometer voor de aankomst op de Aubisque nog een voorsprong van goed 20, 30 seconden op Leipheimer en Contador maakte was niet van deze wereld. Rabobank besliste blijkbaar zo net om de man uit de Tour te halen. Geen slecht idee want elk greintje geloofwaardigheid was hij kwijt. Dat de gele trui onder die omstandigheden moet opstappen is niettemin een absolute ramp voor de wielersport.

Om het nog erger te maken stopt ook Cofidis ermee na de positieve test van Moreni. Dat betekent drie belgen minder in de Tour. Ook hier weer is het enkel een kwestie van bevestiging van de prijs die aan geloofwaardigheid hangt. Welke ploeg kan het maken dat er een renner nog positief test? Of zelfs nog maar een zweem van een vermoeden geeft dat hij verboden middelen gebruikt? Geen enkele. Een zeer hoge prijs dus!

Mijns insziens heeft het systeem gefaald. Controles schrikken duidelijk niet af. Het gaat immers om hopen geld en sponsoring. De verleiding om toch vals te spelen is dus zeer groot. Dit is duidelijk een structureel probleem. Tests alleen volstaan dus niet. Misschien toch zoeken naar een manier om coureurs minder in verleiding te brengen?

One reply

  • Het gaat inderdaad om sponsoring. En ik denk niet dat die sponsors tevreden zijn met die dopingschandalen. Het argument van de sponsoring is dus eerder een argument tégen dopinggebruik.
    Welke ploeg kan het nog maken dat een renner positief test? Geen enkele, inderdaad. Wat wil dat zeggen? Dat dopinggebruik momenteel totaal uitgespuwd wordt in tegenstelling tot vroeger, toen ploegen hun renners in bescherming namen en renners in zitstaking gingen omdat de politie een inval had gedaan in het Festinahotel. Nu moedigen de renners zelf zulke acties zelfs aan!
    Dat de gele trui onder dergelijke omstandigheden moet opstappen is positief voor de sport. Het toont aan dat Rabobank voor geloofwaardigheid kiest ipv succes in de Tour. Met Rasmussen is er een last van ettelijke tonnen (figuurlijk dan :p) van de schouders van de Tour gevallen.
    Ik vind wel ook dat alle excuses moeten weggenomen worden, dwz geen bergritten meer met 5 zware cols over meer dan 200 km.

Commentaar is gesloten