Netsensei

Much Ado About Nothing

Mobielje

Mijn oud Sony Erricson mobieltje, ik heb hem nooit gemogen. Ik had hem als goedkope vervanging van mijn trouwe Nokia 3310 gekocht. ’t Was een promoactie van Mobistar dus veel meer dan 40 euro heb ik er niet aan moeten geven. Maar de iets te kleine toetsen, het totaal niet ergonomische design, de crappy software die enorm tegenwerkt en weinig intuïtief is,… allemaal dingen waar ik maar moeilijk mee kan leven. Tijdelijk zou het wel moeten want toen ik hem kocht was ik juist verhuisd en had kosten gedaan.

Nu, dik een jaar-en-een-half begin ik zo rond te neuzen in allerlei reviews naar modellen die mij enigszins kunnen aanstaan. Wat moet het ding allemaal kunnen?

  • Uiteraard telefoneren en SMS’en.
  • Een treffelijke muziekspeler want ik wil geen tweede apparaat meezeulen.
  • Handig (en aantrekkelijk) design met grote knoppen voor mijn grote pollen.
  • Connecteerbaar met Linux (ubuntu!). Ik wil nauwelijks afhangen van propriëtaire software om zakes op het ding te keilen.
  • Mogelijkheid om een klassieke 3,5 mm audio jack aan te sluiten. Ik wil zelf mijn oortjes kunnen kiezen en niet vasthangen aan crappy meegeleverde oortjes met een speciale aansluiting.
  • Bluetooth mogelijkheden die mij toelaten agenda’s (Google calendar en al?) te synchroniseren.
  • Beperkte internetmogelijkheden (gsm over modem over laptop)

Oké, nogal wat eisen dus. Ik begin momenteel nogal in de richting van de Nokia 5300 te kijken. Die lag mij vanmiddag goed in de hand in de PhoneHouse. Bovendien is zijn de reviews overwegend positief. Ik moet zeggen: de standaardfuncties die tegenwoordig op zo’n gsm zitten, zijn op zich niet zo speciaal. Tenzij je komt van een el cheapo model. Deze Nokia is vooral gericht op muziek, een sterke troef om mij te winnen. Bovendien vind ik het design (jaja, smaken en kleuren) aantrekkelijk. Het hoeft niet altijd een koel-zakelijk-technisch design te zijn.

Een ander model dat mij aanstaat is de Motorola L7. Een goedkoper model. Kameraad Toine heeft er eentje en tijdens Fosdem heb ik er in de auto wat mee zitten spelen. Het eerste wat hij gedaan heeft is de firmware vervangen met een open source alternatief. Wat natuurlijk een plus is omdat dit toch wel nieuwe features brengt. Wat dacht je van een iTunes/iPod look-a-like interface? Nadeel is dat de kwaliteit van het geluid, het LCD scherm en de data storage capaciteit nu ook niet om naar huis te schrijven zijn.

Tenslotte is er nog de Sony Ericcson w800i. Dit model is de evenknie van de Nokia 5300. Qua prijs is ie al snel 50 euro duurder (en dus ruim boven budget) hoewel er op het eerste zicht niet zo heel veel verschil is in functionaliteit. Ik ving overigens toevallig een gesprek op van de PhoneHouse verkoper met een klant. De verkoper zweert blijkbaar bij SE maar onze ervaring is toch niet zo positief. Mijn mobieltje heeft nogal wat rare kuren en dat van mijn schat moest regelmatig binnen voor allerlei problemen (uitvallen,…). Wat de zaak alleen maar verdachter maakt.

Afijn, knopen moeten nog worden door gehakt. Maar als iemand tips heeft: laat maar komen!