Clementines

Bon. Vandaag weer bijgeleerd: het verschil tussen clementines en mandarines. De eersten hebben namelijk geen pitten.

Aan de buitenkant is er geen verschil te zien. En dat zorgde toch voor problemen gisteren aan de weegschaal in de Delhaize. Je-weet-wel, die dingen waar je zelf je fruit/groenten moet wegen en dan zo’n stickertje met de prijs uitspuwt. Je wordt er namelijk voor de keuze geplaatst tussen de twee variëteiten. Toen ik echter voor mandarines koos kreeg ik echter geen stickertje maar de boodschap “het aantal is te klein, probeer opnieuw.” Tiens, nochtans had ik goed een halve kilo op de weegschaal gezet. Na drie keer opnieuw proberen en de geamuseerde blik van een omstaander getrotseerd te hebben, dan toch maar voor clementines gegaan. Deze keer ging het wel.

Kijk, dat ze de twee aanbieden is mooi. Maar kunnen ze daar dan geen duidelijk onderscheid tussen maken? Bijvoorbeeld in verschillende kleurtjes opkweken? Of ze elk aan een andere kant van de rayon te koop aanbieden of zo? En hoe kon die weegschaal in *godsnaam* weten dat ik de verkeerde fruitsoort had gekozen? Detecteert ie het gewicht aan pitten of zo?

De les dus: leer uw fruit/groenten kennen vooraleer je zo’n weegschaal gebruikt.

9 replies

 • Oh, ik kende ook nooit het verschil…

  Weer iets bijgeleerd zie!

 • Een van de trucjes is dat aan clementines meestal nog een stokje met een groen blaadje hangt.
  Bij mandarijnen is dat meestal niet zo. Ook zijn clementientjes meestal iets meer oranje dan mandarijnen.

  En btw in clementientjes kunnen wel pitjes zitten!

 • en clementines smaken anders dan mandarijnen … niet dat je dat in de winkel moet gaan testen :p maar er is meer verschil dan die pitten dus, en ik dacht inderdaad ook al meermaals pitten in m’n clementines gehad te hebben

 • ik vind mandarijnen lekkerder dan clemantines. pitten vind je in beiden

 • Hebben de ene ook geen dikkere schil dan de andere?

 • Even gewiki’ed:
  Val nu dood, clementinen ZIJN mandarijnen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Clementine

 • Ik prefereer eerlijk gezegd Clementinen. Ik vind die iets fijner en aangenamer van smaak. Maar dat is persoonlijke voorkeur.

  Net zoals je honderd verschillende appels hebt (Granny Smith Pink lady), kan het inderdaad zo zijn dat er verschillende soorten mandarijnen zijn.

 • en blijkt dat wikipedia ook de kennisbron voor idioten is! …

  clementines zijn kleiner, donkerder van kleur, smaken anders, lijken wat dikkere schil te hebben … voor zover ik weet kan het best zijn dat het een variant is van mandarijnen, maar zeggen dat het hetzelfde is … waarom dan een andere naam? waarom dan apart verkocht? waarom dan andere smaak? …

 • Iemand die een clementine eet

  13 januari 2010 at 2:32 pm

  IK WEET HET!

  Clementines zijn goedkoper..

  Ik kwam hier terecht door te googlen, verschil clementine mandarijn 😀

  x

Commentaar is gesloten