Netsensei

Much Ado About Nothing

Perfume

Ik ben met Vincent vanavond naar Perfume wezen kijken. De gelijknamige roman van Süsskind heb ik – jammer genoeg – nooit gelezen, maar ik vond het daarom niet minder interessant om eens naar de film te kijken.

Voor de niet ingewijden: Perfume gaat over een man die in het Frankrijk van de 18de eeuw leeft. Hij werd geboren met een fenomenale reukzin maar zonder eigen lichaamsgeur. Het verhaal vertelt hoe hij als parfumier probeert het ultieme parfum te creëren. Zijn zoektocht naar dat parfum gaat hand in hand met dat naar zijn eigen identiteit en daar heeft hij heel wat voor over.

De film is een must-see. Er wordt een consistente verhaallijn gevolgd zonder echt langdradig te zijn. Een zeldzaamheid dezer dagen van. Ben Wishaw – een nobele onbekende – speelt Jean-Baptiste Grenouille. Hij is geen uitblinker qua acteerprestaties maar de rol is hem wel min of meer op het lijf geschreven waardoor hij er best mee door kan. In de bijrollen zien we Alan Rickman, John Hurt en Dustin Hoffman. Zij dragen de film met hun prestaties hoewel ze niet hun volle vermogen lijken te geven. Verder is het natuurlijk een historisch kostuumdrama en alle registers werden vol opengetrokken om het Frankrijk van de 18de eeuw terug te doen herleven. Vooral de bijhorende soundtrack draagt zwaar bij tot de sfeer van subtiliteit verwoven met de gruwelijke daden die Grenouille begaat om zijn doel te bereiken.

Persoonlijk vind ik een film met een stevig verhaal eens een welkome afwisseling van alle gebakken lucht die men tegenwoordig in de cinema verkoopt. Nu nog het boek lezen natuurlijk…