In schijfjes

Ik heb dus 10 cd’tjes van Dapper Drake gratis besteld. Allemaal voor de x86. In het verleden heb ik dat nogal gedaan maar toen bleef ik met een redelijk stapeltje zitten. Daar gaan we dan toch iets aan doen: als ik mijn cd’tjes heb meld ik mij aan bij [tag]ubuntu-be[/tag]. Op aanraden van Peter eigenlijk.

Ik moet toegeven: ik zag dat eerst niet zitten, maar ik ben steeds meer voor het idee gewonnen geraakt. Demonstraties en zo werken drempelverlagend als je als leek een CD in je handen krijgt gestopt en er zelf mee aan de slag moet.

Misschien moet er wel een vaste ‘[tag]linuxshop[/tag]’ of ‘ubuntushop’ komen. Bijvoorbeeld: op de Meir (maar het kan ook elders!) zou je dan een winkel kunnen openen. Je kosten dek je door bijvoorbeeld boeken, software en commerciële linux distro’s (SUSE!) te verkopen. Je kan er zelfs exclusieve linuxbased appliances (GSM’s, Media centers, pre-installed laptops,…) verkopen! Verder voorzie je uiteraard een aantal pc’s waar demo’s en installaties worden getoond. Uiteraard zorg je ervoor dat je winkeltje geen meager shanty is vol kartonnen dozen, maar dezelfde cool uitstraalt als een Apple shop. Perceptie en al, hé. Zou dat kunnen werken?

Ik denk dat ik het wel bij het uitdelen van CD’s ga houden.

7 replies

 • Voorwaar, zeer goede en interessante ideeën…!

 • Dat zou kunnen werken, zo’n cool ding als Apple, maar ik denk dat dat wel een enorm pak geld zou kosten. Nu zijn er wel “linuxshops”, zoals http://www.linuxbelgiumshop.be, een winkel in Gent waar je ook wel een linux-demo kan krijgen, en waar vanalles en nog wat verkocht wordt, maar ik zie hen nog niet meteen evolueren naar zo’n grote shop à la Apple.

 • Matthias

  9 juni 2006 at 2:55 pm

  Dat moet daarvoor geen grote shop zijn. Het moet vooral niet “amateuristisch” of “hackerish” komen. Waarmee ik wil zeggen: geen rekken met kartonnen dozen, een ongeschoren, sigaretten-smorende hacker achter de toonbank en een paar computers die met plakband bijeen worden gehouden.

  Gewoon een “cleane”, frisse look en achter de toonbank een verzorgde gerant doet al wonderen. En in de rekken geen zelfgebrande CD’tjes, tweedehands of Duits/Japanse import. Neen: producten die je ook in de FNAC zou kunnen aantreffen.

  Ik denk dat er zelfs nog meer toekomst ligt in service: support voor users achteraf en zo. Dan maak je van zo’n winkel ineens het aanspreekpunt! Een servicecenter dus. ’t Is bovendien niét de bedoeling dat de verkoper mooie marketingtermen over linux kan verkopen, maar dat die er ook effectief nog iets van ként.

 • En is het dan ook de bedoeling dat er ineens computers verkocht worden ook? Al dan niet op maat?
  Want als ze ergens anders ne pc kopen, zit daar meestal al een Win-licentie bij eh.

 • Matthias

  10 juni 2006 at 12:20 am

  Ik vind van wel. Ik denk niet dat zo’n winkel alleen op linuxsoftware en boeken kan overleven. Er zijn trouwens een aantal leveranciers van pc’s die standaard linux installeren (*werpt een blik in de richting van Peter*)

 • Zo zijn er zeker:
  http://www.linuxbelgiumshop.be (en broertjes http://www.hardwareshop.be, http://www.itaf.be,...)
  http://www.linux-service.be

  Goh, dat zijn momenteel de enige twee die mij meteen te binnen schieten, maar er zijn er zeker nog wel hoor.

 • Hehehe, linuxbelgium verkoopt dan weer wel PDA’s met PalmOS en Windows Mobile, nergens een spoor van de Zaurus.

Commentaar is gesloten