La Flandre profonde

Het is weer de tijd van de [tag]communiefeestjes[/tag]. Slechts weinigen kunnen eronder uit wanneer weer eens een neefje gevormd wordt. Ik mocht gisteren naar een feestje in Koekelare. Dat ligt zo ongeveer hier. Er was gekozen voor een zaal waar er onder andere gebolderd werd.

Dit oeroude [tag]volkspel[/tag] wordt gespeeld op een soort concave baan en een goot op elk uiteinde en met houtten kaasbollen. De bedoeling is dat de spelers hun bollen zo positioneren op de baan dat je punten scoort en het je tegenstander zo moeilijk mogelijk maakt. Aan het spel is een rijk verenigingsleven verbonden.

We mochten zelf spelen. Het spelletje blijkt verdomd moeilijk te zijn. En je gaat er eigenlijk ook in op. De vorm van de baan zorgt ervoor dat je geen idee hebt waar je bol uitkomt. Uiteindelijk moet ik zeggen dat ik mij beestig heb geamuseerd. Volgende keer kegelen?

5 replies

  • idd, t was leuk

  • Aangezien ik het jongste kleinkind van de familie ben, is er na mij eigenlijk geen communifeestje meer geweest. Voor de communie van het eerste achterkleinkind is het nog twee jaartjes wachten!.

    Ik kijk er al naar uit, want ik zit reeds 14 jaar zonder communiefeest…

    snif snif

  • Bolderen is een geweldig spel! We hebben ooit met een paar mensen grootse plannen gehad om in’t midden van’t Stad een Bolderbaan te openen, zoals een bowlingbaan dan, maar om te bolderen. Lekker techy en flashy, om’t jong volk aan te trekken.

    Der is uiteindelijk niks van gekomen, maar ’t blijft een fijn tijdsverdrijf. šŸ˜€

  • Matthias, ik denk dat je een beetje woorden door elkaar haspelt. De naam van het volkspel is eigenlijk ‘Boltra’, genaamd naar de baan waarop het gespeeld wordt (traditioneel aangelegd met aangestampte paardenmest en ossenbloed). In mijn streek (de streek van Ichtegem-Koekelare) gaat men dus “bol’n” naar de “boltra”. Met het gebruik van het woord “bolderen” ben je niet helemaal mis, dat is gewoon de hollandse (en mogelijks ook antwerps, but hey where’s the difference ;)) benaming.

Commentaar is gesloten