Soerf met oens

Okay, tijd om nog eens een kleine rant te houden. Telenet doet het namelijk weer: vanaf januari verhogen ze de snelheid van hun klanten. Dat betekent dat de modale klant (klassieke expressnet) zijn snelheid van 5Mbps naar 10Mbps verhoogt ziet. Leuk, maar niet écht iets waar wij op zitten te wachten.

Wat heeft sneller surfen immers voor zin als je er alleen maar sneller mee aan je datalimiet te zitten? In plaats van 10Gb (met 1,5Gb upload mind you) mag de klant nu opeens 12Gb (2Gb upload) per maand dataverkeer (surfen, mailen, games, downloaden,…) versassen. Wat nogal van de pot gerukt is aangezien je daar zo aanzit met de huidige multimedia. Film, muziek of spelletjes: ettelijke gigabytes die je door je kabel moet trekken. En opeens lijkt 12 gigabyte helemáál niet zoveel.

Dat de datalimiet een pain in the ass is voor veel klanten blijkt uit de recente actie van geendatalimiet.be

Toch volhardt Telenet ook nu weer in de boosheid en verkijken ze zich op de datasnelheid als belangrijkste verkoopsargument:

Telenet wil haar klanten steeds de garantie bieden van de best mogelijke internetbeleving. Vandaag is de moderne internaut veel meer dan vroeger op zoek naar snelheid op het internet: nu willen surfers steeds vaker verschillende vormen van multimedia tegelijk gebruiken. Het gaat niet langer om surfen alleen maar ook om on-line gaming, digitale fotoverwerking, beeldtelefonie, het bekijken van films en muziekclips, het downloaden van muziek of grote bestanden, het binnenhalen van software updates en thuiswerken. En dat nog het liefst allemaal tegelijkertijd. Bovendien zijn er ook steeds meer gebruikers binnen één gezin die elk hun deel van de internetverbinding opeisen.

Telenet wil dus best mogelijke internetbeleving garanderen en expliceert die zelfs in diezelfde paragraaf. De huidige datalimiet maakt dat echter volkomen onmogelijk. Komende uit een gezin van zes leert de ervaring mij dat die datalimiet zeer krap wordt wanneer er wat wordt gesurfd, gemaild, ge-FTP-ed, een on line spelletje wordt gespeeld én ge-VOIP-ed (Skype, etc). Snelheid is daarentegen al jaren geen verkoopsargument meer, aangezien de verschillende bezigheden perfect naast elkaar kunnen bestaan. De ouwbollige datalimiet is dat duidelijk wel.

Deze actie vind ik persoonlijk dan ook een slag in het water en het persbericht in kwestie demonstreert eens te meer dat ze bij Telenet geen flauw idee hebben van wat de klant nu feitelijk wél wil.

7 replies

 • Och, ik weet het niet. Ik gebruik mijn verbinding ook voor het werk (ik heb wel ExpressNet Plus), en ik zit alleen over de limiet wanneer er Minder Legale Software of Media wordt gedownload. Okee, ik speel geen online spelletjes, maar er wordt hier toch heel wat (legaal dan) afgeFTPd en de 15GB die ik heb is toch ruim voldoende.

  Ik denk denk dat dat voor Jan Modaal(tm) ook zo is, en die gaan dit charme offensief wel “amai, wel tof van telenet” vinden.

  Maar ’t is idd een slag in het water, want ik heb nog nooit tegen het plafond van 6.6Mbps gezeten…

 • Bert [Otherside]

  16 december 2005 at 1:46 pm

  Er is altijd nog dit:

  Expressnet Turbo 20 mbits 512 kbits 35 GB

 • Waar is de tijd van het kotinternet aan de UGent.. Vliegen deed dat ding, vliegen! Spijtig ook dat onze noorderburen voor veel minder geld ook veel sneller surfen. (Dat is toch wat ik onlangs las in een verloren krantje op de trein.)

 • Volledig akkoord. Tegenstanders komen altijd met argumenten zoals “je moet maar geen illegale dingen downloaden”, maar dat slaat tegenwoordig op niets meer. Gisteravond heb ik bijna de volledige uitzending van Victoria Deluxe online bekeken (anderhalf uur), en dat heeft me bijna een gigabyte aan datalimiet gekost. Aan de andere kant: gehuurde films (HDTV) via Telenet zelf worden natuurlijk niet aangerekend.

  Het discours dat Telenet over de datalimieten hanteert, beginnen ook vele klanten over te nemen: “de meeste mensen hebben dat niet nodig”. Benieuwd hoelang ze dat nog zullen volhouden. Vertel me dan maar eens waarom Telenet zoveel energie en geld stopt in de ontwikkeling van de spiksplinternieuwe Telemeter.
  Ik snap echt die fixatie op snelheid niet. Om te surfen volstaan de huidige snelheden ruimschoots. En om te streamen en te downloaden (hier +- 700 kB per seconde) eigenlijk ook.

 • Matthias

  16 december 2005 at 7:35 pm

  Om je een voorbeeldje te geven: de goodies op games.telenet.be. Legaal maar wel aan de grote kant. En die worden wél meegerekend. Gemiddeld 300Mb met uitschieters tot 900Mb. Voor een demo die je een paar keer speelt om “de smaak te krijgen”!

 • In Frankrijk bestaat geen datalimiet. Waarom? Wel concurrentie heet het!! Hier zijn er twee met een monopolie. De snelheid verhogen is belachelijk. 10Mbps, wie zal dat ooit halen. Iedereen weet toch dat de snelheid niet alleen afhangelijk is van telenet, maar van de server waar je het van afhaalt. Straks komt er €5/maand bij. Met als uitleg : “ja al die investeringen in ons netwerk kosten geld. En het was allamaal in het voordeel van de klant”. En ondertussen is onze snelheid dubbel zo groot…..bla bla bla. Klant is koning, was het vroeger…

 • Tiens, ik krijg nog steeds de oude telemeter… Is de nieuwe al in gebruik?

Commentaar is gesloten