Trage vuurvos

Reeds sinds 2004, ondertussen de nevelen van the Intertubz, ben ik een adept van Firefox. Ik ben die beginnen gebruiken toen ik de pijn van Internet Explorer 6 niet langer meer wilde ondergaan en Webstandaarden zo’n beetje net uit de luiers waren. Het ding heette toen zelfs nog Phoenix. In al die jaren heb ik mij altijd heel erg graag door Firefox laten bedienen.

In den beginne vond ik het een lekker snelle en cleane browser. Geen onverdroten feature creep. Het deed wat het doen moest: mij toelaten om te surfen. En het deed dat goed.  Tegenwoordig valt het mij eerlijk gezegd nogal tegen.  Facebook is met de laatste updates bijna niet vooruit te branden en de browser reageert gewoon traag op mijn Mac. Laat ik eerlijk zijn: de surfervaring is niet om over naar huis te schrijven.

Afin, we gaan zeggen zoals het is: ook the intertubz zijn geëvolueerd. Waar een website vroeger wat HTML, CSS en wat primitieve Javascript was om het geheel bijeen te houden, gaat het tegenwoordig om complexe applicaties die asynchroon communiceren met webservers doorheen allerlei technologystacks.  Anders gezegd: ’t is een beetje ingewikkelder dan vroeger geworden. En dat laat zich ook meteen voelen in performance. Toch bij Firefox.

Natuurlijk zou ik kunnen overschakelen naar Google Chrome. Meer zelfs, die heb ik hier al geïnstalleerd staan. En ik ben daar minstens zo tevreden aan. Het voelt aan als Firefox in de begindagen. Lekker snel. En gebaseerd op Webkit. Maar dan moet ik wel mijn add-ons missen die ik reeds jaren gebruik in Firefox. Firebug, bijvoorbeeld, is een extensie van mijn brein geworden als het gaat om CSS en HTML werk.  Niet dat diezelfde tools niet in Chrome zitten, maar het is toch niet hetzelfde als wat een mens gewoon is…

En dus blijf ik voortmodderen in Firefox.

Ik vraag mij eigenlijk danig af: zijn er nog mensen met gelijkaardige opmerkingen? Loopt Firefox vlotjes bij jullie of heeft de concurrentie écht een voetje voor? Hebben jullie tips?

7 replies

 • Tijdens Google I/O ben ik naar http://code.google.com/events/io/2010/sessions/chrome-developer-tools.html geweest en sindsdien gebruik ik de developer tools in Chrome. Testen in Firefox gebeurt pas achteraf en Firebug wordt dus quasi niet meer gebruikt.

 • Ook ik ben sedert eind 2004, het kan ook begin 2005 zijn (Phoenix heb ik nooit gebruikt), een fervent gebruiker van Firefox.

  Vanaf het eerste moment was ik ervoor gewonnen, Firefox deed gewoon wat het moest doen. Een duidelijke interface, snel en stabiel.

  Doorheen de jaren begon ik ook meer en meer add-ons te installeren, uit te testen, te verwijderen,… wat resulteerde in een set add-ons die voor mij eigenlijk zo goed als onmisbaar geworden zijn. Firebug is er eentje van, net als Foxmarks (ondertussen omgedoopt naar Xmarks.

  Qua surfsnelheid heb ik eigenlijk niet te klagen, ik heb niet het gevoel dat het veel trager gaat dan vroeger en ook Facebook draait soepel bij mij, en dit zowel onder Windows 7 als Mac OS X. Wel heb ik het gevoel dat Firefox vaker crashed dan vroeger. Vaker dan vroeger is welliswaar nog steeds minder dan 1x per week.

  Uiteraard heb ik ook Chrome getest, en staat het hier nog steeds geïnstalleerd. Enkele kennissen van mij zijn ook fervent Chrome-gebruiker. En ook al verbaas ik me steeds over de snelheid waarmee Chrome opstart, ik voel me er niet echt in thuis en gebruik het bijgevolg ook zelden.

  Al kan dat ook komen omdat ik zo’n beetje vergroeid ben met Firefox en ik ook niet echt de tijd genomen heb om Chrome gewoon te worden en het te leren waarderen. Toen ik de overstap maakte van Internet Explorer naar Firefox was het in het begin ook wennen. Maar het gewenningsproces ging verbazingwekkend snel. Vooral omdat een crashende browser een zeldzaam verschijnsel geworden was in plaats van een steeds vaker optredend symptoom.

  Ik schrijf Chrome zeker en vast niet volledig af, maar voorlopig blijft Firefox nog steeds mijn standaardbrowser. En kijk ik vol spanning uit naar Firefox 4.

  Chrome en Firefox is volgens mij een beetje zoals twijfelen tussen Mercedes en BMW, eigenlijk kan je geen verkeerde keuze maken. Het hangt vooral af van wat je gewoon bent en wat je verwacht. En het opzij zetten van alle vooroordelen. Iets wat vaak lastig is als je al jaren lang een fervent gebruiker bent.

 • Same here: Firefox loopt pokketraag, maar de addons – Firebug/FireFtp/ColorZilla – houden me trouw op post. Voorlopig nog.

 • Herkenbaar verhaal, hoewel ik sinds enkele weken toch definitief naar Chrome ben overgeschakeld, met als voornaamste reden de snelheid. Ondertussen moet ik toegeven dat sommige features echt wel handig zijn en dat de browser zelf minder schermruimte inneemt. De plugins die ik het meest gebruik (zoals firebug) werken ondertussen minstens even goed op Chrome.
  Enkel voor FireFTP en de Web Developer plugin laat ik de vos nog af en toe eens los.
  FF of Chrome, ik denk dat ze heel erg aan elkaar gewaagd zijn en dat het eerder kwestie van gewoonte is.

 • Een wilde gok van een helpdeskslaaf: Misschien zijn het net al die addons die Firefox traag doen lopen?

 • Ook hier een heel gelijkaardig verhaal. Alleen de extensies komen niet overeen: ik ben als niet-zo-goed-ziende nogal verknocht aan NoSquint bijvoorbeeld, en aan allerlei extensie-gedoe voor mijn bookmarks. Ik heb een tijdje Safari geprobeerd (pfhuh), Opera is ook al de revue gepasseerd (dat gebeurde de laatste jaren wel vaker) en nu gebruik ik Google Chrome voor facebook en Firefox voor de rest.

 • Matthias, ook hier bekend verhaal.
  Heb nu meestal beide open;

  Google Chrome voor edits in backends, surfen etc

  Firefox voor FireFTP en Firebug, en ook de bookmarks vind ik handiger in Firefox.

  Ik hoop dat ze met versie 4 weer bijbenen, anders wordt het moeilijker en moeilijker om te blijven vasthouden aan de vuurvos

Commentaar is gesloten