Netsensei

Much Ado About Nothing

Trage vuurvos

Reeds sinds 2004, ondertussen de nevelen van the Intertubz, ben ik een adept van Firefox. Ik ben die beginnen gebruiken toen ik de pijn van Internet Explorer 6 niet langer meer wilde ondergaan en Webstandaarden zo’n beetje net uit de luiers waren. Het ding heette toen zelfs nog Phoenix. In al die jaren heb ik mij altijd heel erg graag door Firefox laten bedienen.

In den beginne vond ik het een lekker snelle en cleane browser. Geen onverdroten feature creep. Het deed wat het doen moest: mij toelaten om te surfen. En het deed dat goed.  Tegenwoordig valt het mij eerlijk gezegd nogal tegen.  Facebook is met de laatste updates bijna niet vooruit te branden en de browser reageert gewoon traag op mijn Mac. Laat ik eerlijk zijn: de surfervaring is niet om over naar huis te schrijven.

Afin, we gaan zeggen zoals het is: ook the intertubz zijn geëvolueerd. Waar een website vroeger wat HTML, CSS en wat primitieve Javascript was om het geheel bijeen te houden, gaat het tegenwoordig om complexe applicaties die asynchroon communiceren met webservers doorheen allerlei technologystacks.  Anders gezegd: ’t is een beetje ingewikkelder dan vroeger geworden. En dat laat zich ook meteen voelen in performance. Toch bij Firefox.

Natuurlijk zou ik kunnen overschakelen naar Google Chrome. Meer zelfs, die heb ik hier al geïnstalleerd staan. En ik ben daar minstens zo tevreden aan. Het voelt aan als Firefox in de begindagen. Lekker snel. En gebaseerd op Webkit. Maar dan moet ik wel mijn add-ons missen die ik reeds jaren gebruik in Firefox. Firebug, bijvoorbeeld, is een extensie van mijn brein geworden als het gaat om CSS en HTML werk.  Niet dat diezelfde tools niet in Chrome zitten, maar het is toch niet hetzelfde als wat een mens gewoon is…

En dus blijf ik voortmodderen in Firefox.

Ik vraag mij eigenlijk danig af: zijn er nog mensen met gelijkaardige opmerkingen? Loopt Firefox vlotjes bij jullie of heeft de concurrentie écht een voetje voor? Hebben jullie tips?