Netsensei

Much Ado About Nothing

Photosynth

Soms kan technologie enorm sexy zijn. Neem nu Photosynth van Microsoft Labs. Dit is een soort geavanceerde tool om door fotocollecties te browsen. In plaats van de klassieke album aanpak werkt Photosynth op een geaggreerde wijze en gaat zelfs nog een stuk verder. Foto’s met gelijkaardige metadata worden bijeengebracht in een verzameling. Daarna wordt er op basis van al die beelden een virtuele ruimte opgebouwd die de oorspronkelijke context waarin de foto werd gemaakt, nabootst. De visuele data die daarvoor nodig zijn, wordt berekend op basis van de foto’s zelf. Vervolgens wordt de foto geplaatst in die ruimte. Door een intuïtieve interface kan je je vervolgens in die ruimte begeven en de foto’s bekijken. Uiteraard geldt dat hoe groter de pool met visuele data, des te interesanter de ruimte wordt: zo kan je in een bepaalde ruimte een detail vanuit tal van hoeken en oogpunten bekijken en bestuderen.

Niet alleen visuele data wordt geaggreerd, hetzelfde geldt ook voor de metadata. Photosynth zou daarbij gebruik maken van folksonomies die werden opgebouwd binnen sociale netwerken. Flickr is hier de ideale bron bij uitstek. Door metadata over details, etc. te spreiden en te delen wordt je eigen foto binnen een bepaalde namespace opeens ongelofelijk gedetailleerd beschreven.

Photosynth zelf werd voorgesteld op een TED conferentie. De demonstratie vind je hieronder:

Het mooie is dat er ook al een techdemo bestaat met een paar voorgedefinieerde ruimtes. Moet je zeker eens proberen. De functionaliteit is op dit moment nogal beperkt dus op dit moment is het niet meer dan een gimmick. Maar de mogelijkheden zoals in het TED filmpje zijn natuurlijk legio en doen wel dromen.